Sezóna 2024/25 sa začala pred necelým mesiacom a Lamine Yamal hráva čoraz lepšie. Hansi Flick aj Luis de la Fuente nedávajú 17-ročnému mladíkovi vydýchnuť a využívajú ho v zápasoch od začiatku do konca. Najbližšie stretnutia, ktoré na mladého hráča čakajú, sú duely medzi Španielskom a Švajčiarskom a medzi Barcelonou a Gironou. Možno sa jeden z trénerov rozhodne dopriať svojmu hráčovi trochu oddychu. Čo by samozrejme padlo vhod, keďže si dobre pamätáme na Pedriho či Gaviho a aktuálne je kvôli preťaženiu zranený aj Fermín López...

Je zrejmé, že nie je ľahké zbaviť sa hráča zo základnej jedenástky, ktorý môže v každom okamihu urobiť niečo, čo pozitívne ovplyvní výsledok zápasu pre váš tím. Napriek tomu, keď sa pozriete na situáciu, v ktorej sa Lamine Yamal ocitol, je tu istý dôvod na obavy. Je dôležité si uvedomiť, že je to stále 17-ročný mladík, ktorý sa napriek tomu, že v tejto fáze už dosiahol veľa úspechov, učí futbalu a potrebuje udržateľný rozvoj, aby jeho kariéra trvala čo najdlhšie.

Lamine Yamal odohral v minulej sezóne za Barcelonu 50 zápasov. Nie vždy to bolo 90 minút strávených na ihrisku, pretože niekedy sa dostal na ihrisko z lavičky alebo odišiel z ihriska pred koncom zápasu, ale toto číslo je v kontexte 17-ročného mladíka pôsobivé. Neskôr odišiel na majstrovstvá Európy, kde hral až do finále. Na necelý mesiac vycestoval na dovolenku, aby sa po návrate Barcelony z turné v USA vrátil k tréningom s najvyšším nasadením s tímom Hansa Flicka.

Krídelník Barçy odohral celé zápasy proti Athletic, Rayo Vallecano a Realu Valladolid a pár minút oddychu dostal v prvom kole La Ligy proti Valencii, kde ho Hansi Flick vystriedal v 86. minúte. Teraz mladý Španiel vycestoval na sústredenie národného tímu a tréner Luis de la Fuente na predzápasovej konferencii hovoril o zdravotnom stave Lamineho Yamala: "Je v poriadku, počas zápasu uplynulého kola mal nejaké drobné problémy. Všetko je v poriadku a je pripravený hrať."

Dorastenec sa mal po zápase s Realom Valladolid podrobiť lekárskemu vyšetreniu na zraze národného tímu v súvislosti so spomínaným problémom. Lamine Yamal odohral proti agresívne hrajúcim Srbom v Belehrade celý zápas, ktorý napokon dohral bez zranenia. Zdalo sa, že príchod na zraz národného tímu s určitými problémami bol ideálnou príležitosťou, aby si trochu oddýchol a neodohral celé zápasy. Luis de la Fuente bol však iného názoru. Ďalšia šanca na striedanie a oddych pre Lamineho Yamala sa naskytne túto nedeľu - Španielsko odohrá v rámci Ligy národov výjazdový zápas proti Švajčiarsku.

zdroj: fcbarca.com
foto: Twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-09-06 13:50:53
Příjde mi že článek je dost mimo. Zranění Gaviho nebylo způsobeno přetížením (je to jako u Bernala, velmi smolný moment, špatný pohyb..prostě obrovská smůla). Fermín, že by byl přetížen? Ano trénoval,..a pauzu neměl extra dlouhou, ale nedostává nějak velkou porci minut. Jen u Pedriho budou nejspíš vleklá zranění způsobená přetížením. Takže doufám že Yamal ve 2.zápase za repre neodehraje 90 minut, ale i my ho musíme více šetřit..v posledním zápase klidně mohl jít v 55 dolů když jsme vedli 3 nebo 4:0..zbytečně tam byl do 90 minuty.. Hlavně klub se musí o své hráče starat..