Počas letného prestupového obdobia, keď Barcelona pracovala na príchode Daniho Olma, sa priaznivci katalánskeho klubu stavali proti španielskemu záložníkovi s veľkou rezervou. Uplynulo síce príliš málo času na to, aby sme mohli jeho prestup definitívne zhodnotiť, ale 26-ročný hráč sa do tímu zapracoval skvele. Pozrime sa na podobné prípady z histórie Barçy.

Za posledných niekoľko rokov bol najväčším prestupom, ktorý vzbudil veľa negatívnych emócií, určite Paulinho. Brazílčan, ktorý v minulosti reprezentoval okrem iného aj LKS Lodž, už bol na futbalovom dôchodku v Číne. Barcelona zaňho zaplatila viac ako 40 miliónov eur, čo bolo pre drvivú väčšinu priaznivcov klubu neprijateľné. Napriek tomu stredopoliar dokonale zapadol do tímu Ernesta Valverdeho, ktorý dokázal skryť jeho nedostatky a zvýrazniť jeho silné stránky. Paulinho bol 'svalmi' tímu a často sa zapájal do útokov z druhej línie. V 34 odohraných zápasoch strelil 10 gólov a zaznamenal 6 asistencií, než sa vrátil do Číny a priniesol Barçe zisk z prestupu.

Luuk de Jong prišiel do Barcelony po odchode Griezmanna na špeciálnu žiadosť Ronalda Koemana. Holanďan nemal skúsenosti s hrou v najväčších kluboch a nič nenasvedčovalo tomu, že v Barçe začne hrať výrazne lepšie. Napriek tomu sa ukázal ako veľmi platná posila, keď v 27 odohraných zápasoch zaznamenal 7 gólov. Barcelona sa rozhodla útočníka zo Sevilly nekúpiť a Luuk sa čoskoro ocitol v PSV, kde v minulej sezóne strelil 38 gólov a zaznamenal 18 asistencií. Dokonca sa zdá, že 34-ročný hráč sa napriek všetkej logike vekom zlepšuje.

Aubameyang je jediným futbalistom na tomto zozname, ktorý prišiel na Camp Nou, keď si urobil svetové meno. Gabončan mal vtedy 33 rokov a zdalo sa, že najlepšie časy má za sebou. Po nevydarenom pôsobení v Arsenale ho londýnsky klub bez ľútosti odovzdal Barcelone bez akejkoľvek prestupovej čiastky. Aubameyang veľa hovoril o tom, ako veľmi chce hrať za Barçu a na ihrisku to rozhodne dokázal. 13 gólov v 24 zápasoch vrátane dvoch zásahov na Santiago Bernabéu mu získalo priazeň fanúšikov. Čerešničkou na torte bol predaj Gabončana do Chelsea za 12 miliónov eur, čo bol pre Barcelonu čistý zisk.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: Twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-09-15 14:04:51
Keby tu dali prepadajú tak to bol asi 4* dlhší clanok