Španielsko odštartovalo svoje boje v Lige národov, ale začalo zle, keď len remizovalo na výjazde so Srbskom 0:0. Dvaja hráči Barcelony boli v základnej jedenástke a potom sa na ihrisku ohlásili ďalší dvaja. Lamine Yamal opäť zažiaril.

Hráči, ktorí sa dostali do nominácie na Zlatú loptu, teda Lamine Yamal a Dani Olmo, hrali od prvej minúty. Pedri a Ferran Torres začali zápas na lavičke náhradníkov. V útoku Luis de la Fuente nečakane vsadil na Ayoze Péreza, ale zvyšok zostavy bol v súlade s mediálnymi prognózami.

V prvom polčase sa Španieli pokúšali najmä o strely z diaľky, keďže sa len ťažko pretláčali cez päťčlennú obranu Srbska. Potešiť mohla najmä strela Daniho Carvajala, ale napokon ani jeden z pokusov La Roja nebol pre domácich mimoriadne nebezpečný. V jednej z akcií mal Lamine Yamal šancu po protiútoku a prihrávke Fabiana Ruiza, ale strela hráča Barcelony bola zblokovaná.

Zaujímavé je, že najväčšiu šancu prvého polčasu malo Srbsko. Andrija Živković si ambiciózne potiahol loptu pozdĺž pokutového územia a skvele postrehol Luku Jovića. Fatálne nastavenie Daniho Carvajala doprialo útočníkovi stopercentnú šancu, ale bývalý hráč Realu Madrid minul. V prvom dejstve sme tak gól nevideli.

Druhá polovica sa podobala tej prvej. Vynikal Lamine Yamal, ktorý naservíroval Carvajalovi skvelú prihrávku z voľného kopu, ale hráč Realu netrafil loptu ideálne. V 70. minúte bol 17-ročný mladík sám blízko ku gólu, ale lopta po jeho zásahu tesne minula žrď. Neskôr ho výborným zákrokom zastavil Rajković. Lamine potom po fatálnej chybe súpera poslal loptu Fabianovi Ruizovi ako na podnose, ale stredopoliar zbytočne otáľal so strelou, v dôsledku čoho mu súperi loptu zobrali.

Fanúšikov Barcelony mohol rozčúliť ani nie tak výsledok zápasu, ale situácia Olma a Lamineho, ku ktorým sa srbskí hráči niekoľkokrát zachovali neľútostne. Luis de la Fuente však týchto hráčov dlho nestriedal, ba čo viac, na ihrisko uviedol Pedriho namiesto Fabiana Ruiza. Neskôr sa na ihrisku objavil aj Ferran Torres a s touto zmenou prišiel na ihrisko Joselu za Daniho Olma. Španielsku sa opäť nepodarilo skórovať, a tak sa zápas proti Srbsku skončil bezgólovou remízou.

Lamine Yamal bol najlepší na ihrisku. Vytvoril niekoľko šancí pre svojich kolegov a sám bol blízko ku gólu. Mal tri kľúčové prihrávky, hral s 85 % efektivitou a vyhral až 10 súbojov zo 16 vybojovaných. K tomu pridal 4 strely a 2 obranné zákroky. Na druhej strane Dani Olmo vyhral 4 z 8 súbojov a mal 2 kľúčové prihrávky s podobnou efektivitou hry ako Lamine, ale mal väčšie problémy s fungovaním v strede poľa. Pedri po svojom nástupe vniesol do hry pokoj a jedným z jeho návratov do defenzívy zlikvidoval nebezpečný srbský protiútok.

Srbsko - Španielsko 0:0

Španielsko: Raya - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella (56' Grimaldo) - Zubimendi, Fabian (76' Pedri), Olmo (82' Joselu) - Lamine Yamal, Nico Williams (82' Ferran), Ayoze (56' Oyarzabal).

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2024-09-06 10:57:17
Ten dribling a prihrávky proste super. Nebojí sa, skúša a väčšinou mu to všetko aj vychádza. To čo dokáže už v 17 rokoch je úžasné.
2024-09-06 12:43:00
Mal ho stiahnuť,keď ho začali kopať ako besní