Ferran Torres, ktorý so španielskou reprezentáciou už dnes nastúpi proti Gruzínsku v osemfinále EURO2024, poskytol rozhovor britskému denníku The Guardian, v ktorom hovoril o podpore národného tímu, atmosfére v šatni či svojej nálade. Útočník sa pomerne zaujímavým spôsobom vyjadril aj k pôsobeniu Lamineho Yamala.

"V skupinovej fáze sme boli najlepším tímom a to nám dodáva sebavedomie, ale teraz sa všetko mení. Získali sme proti Taliansku impulz? Naposledy v semifinále sme ich zatlačili a aj tak sme sa vrátili domov. Môžete hrať dobre alebo zle, ale teraz musíte vyhrať."

"Prvým krokom k tomu, aby ste niečo dokázali, je veriť v to. Ak tomu neveríte, nemá zmysel sa o to pokúšať. My však veríme. Navonok je viery vždy menej, ale s pribúdajúcimi zápasmi sa začínajú pridávať. Musíme ignorovať vonkajší hluk."

"Niekedy nie je príjemné, keď vám tlač vo vašej krajine neverí. Nie je to palivo, je to.... Nebudem používať toto slovo. Musíte podporovať svoju krajinu. Nie je to tak, že by to neurobili, len možno nemali takú vieru ako my. Nakoniec, málokto má takú vieru ako my. Nenazval by som to palivom, pretože vieme, ako to je; sme zvyknutí, že jeden deň vám neveria a na druhý deň vám veria."

"Dobehnutie Villu v španielskom národnom tíme? David Villa je môj idol. Dúfam, že sa mi ho jedného dňa podarí dobehnúť. Aj ja strieľam góly za svoj klub, ale je tu niečo, čo si oblieka ten dres, niečo vo vnútri. Hral som za národný tím na mládežníckej úrovni a cítim hrdosť. Je to viac ako tím, naša sila je v skupine. Minúty, ktoré dostanete, musíte využiť naplno; nech sa počítajú a budete ich mať viac. Pre útočníka je dôležité strieľať góly, povedať si: "Som tu, som pripravený". Niekedy základná jedenástka súpera unaví a my môžeme nastúpiť svieži a zmeniť osud zápasu."

"Hra španielskej reprezentácie? Možno sme priamočiarejší ako predtým, nemáme také veľké držanie lopty. Možno je to trochu voľnejšie. Každý tréner má svoje nuansy. Ale viac ako štýl je vidieť, že na ihrisku sme kamaráti. Vidíte energiu, puto, atmosféru: každý je úplne oddaný. Vidíte, ako trénujeme a ako to plynie. Predovšetkým cítite empatiu, súhru. Nie je tu žiadna rivalita; je tu súťaž, ale nie súperenie. Samozrejme, všetci chceme hrať, ale je to zdravé a veľmi dôležité."

"Lamine Yamal? To by sa malo zakázať. Čo robí tento chlapec vo veku 16 rokov! V Nemecku platí zákaz práce pre mladých ľudí po 23:00? Po 14. júli ho nahlásim na polícii. Nech nám najprv pomôže vyhrať. To som nevedel, pôjdem mu to teraz povedať, aby som ho vytočil, môžete si z toho urobiť srandu. Mimo ihriska strávime celý deň, všetci spolu: neexistujú žiadne skupiny. Hrám šípky. Študoval som v Manchestri s Philom Fodenom a všetkými ostatnými. Nie som zlý, ale nie som taký dobrý ako oni: oni hrajú už roky; v krčme pri pive."

"Normálne futbal veľmi nesledujem, ale na EURO sa pozerám, pretože sú to súperi, s ktorými by sme sa mohli stretnúť. Sledovali sme zápas medzi Gruzínskom a Portugalskom. V kvalifikácii sme Gruzínsko porazili 7:1 a 3:1, ale tieto výsledky sú trochu zavádzajúce a teraz sa všetko mení. Skupinová fáza sa skončila. Môžeme očakávať čokoľvek. Budeme k tomu pristupovať zápas po zápase. Ak sa dostaneme do 90. minúty zápasu s Gruzínskom a vyhráme, potom OK. Teraz musíme jednoducho vyhrať, a to akýmkoľvek spôsobom. Chráň Boh, aby 15. júla všetci všade hovorili, že sme hrali na hovno a vyhrali sme."

zdroj: The Guardian
foto: Twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-06-30 11:56:50
Dobrý rozhovor,vtipný
Bodaj by sa chytil a pokračoval tak aj v klube.