Keď sa Barcelona po reprezentačnej prestávke vrátila do hry, dôraz sa vždy kládol na dva konkrétne zápasy, ktoré tento mesiac svietili v jej kalendári - Bayern Mníchov a Real Madrid. Po tom, čo Katalánci zvládli prvú veľkú skúšku, a to na výbornú, dnes večer ich čaká ďalšia veľká výzva a to na Bernabéu.

Konečne je tu El Clásico, zápas, ktorý sa v poslednom čase nevyvíjal celkom v prospech Kataláncov. Real Madrid porazil Kataláncov v posledných troch vzájomných súbojoch v oficiálnych súťažiach, pričom v tom poslednom zvíťazil na Santiago Bernabéu po góloch v koncovke.

Veľa závisí od sobotňajšieho zápasu, na ktorý má Real Madrid k dispozícii deň odpočinku navyše a výhodu domáceho prostredia. Barcelona je po víťazstve nad Bayernom Mníchov laufe a pokúsi sa svoju víťaznú šnúru natiahnuť. V tomto článku sa bližšie pozrieme na 3 body, o ktorých sa pred večerným stretnutím horlivo diskutuje.

Ešte jeden krok do raja

Niektorým sa môžu zdať oslavy Barcelony po víťazstve nad Bayernom Mníchov trochu prehnané, najmä ak vezmeme do úvahy, že išlo len o víťazstvo v úvodnej fáze Ligy majstrov UEFA. Napriek tomu to nebolo ani trochu prestrelené, veď len hráči a fanúšikovia vedia, ako veľa toto víťazstvo pre tím znamenalo. Po tom, čo boli v posledných rokoch v Európe utláčaní, tento zápas konečne znamenal víťazstvo tímu nad elitným súperom a tímom, ktorý bol v poslednom čase ich nemesis. Takýto triumf dodal hráčom v šatni množstvo sebavedomia.

Po triumfe nad bavorským celkom sa všetky oči upierajú na druhý zápas v rade proti európskej veľmoci, tentoraz Realu Madrid. Vyhrať oba zápasy by bol pre Hansiho Flicka a spol. splnený sen a skutočný ukazovateľ ich potenciálu v tejto sezóne. 90 minút na Santiago Bernabéu nebude jednoduchých, najmä vzhľadom na formu Los Blancos v posledných týždňoch. Víťazstvo by však tím vynieslo do raja a na vrchol ligovej tabuľky by sa dostal s úžasným náskokom 6 bodov. Real je nebezpečne blízko k vyrovnaniu barcelonského rekordu v počte zápasov bez prehry v La Lige a dnes môže tento zápis víťazstvom alebo remízou vyrovnať. Je to povinné víťazstvo na mnohých úrovniach.

Dilema pri výbere základnej jedenástky

Tentokrát má Hansi Flick štastie, keďže Barcelona prešla od situácie, keď mala málo možností v strede poľa, k dostatku zdrojov. Hrať sú pripravení Dani Olmo, Gavi, Frenkie de Jong a Fermín López a tréner tak čelí vážnej dileme výberu, najmä vzhľadom na to, že Marc Casadó a Pedri sú teraz osvedčení hráči základnej jedenástky. Nemecký tréner sa proti Bayernu Mníchov rozhodol nasadiť Fermína Lópeza na pozíciu desiatky a tento experiment priniesol skvelé výsledky, keď Španiel svoj skvelý výkon okorenil dvojicou asistencií.

Pred El Clásicom tak tréner čelí zaujímavej otázke. Na jednej strane si môže zachovať dôveru vo Fermína, ktorý neurobil krok vedľa a uprostred týždňa predstavoval vážnu hrozbu v šestnástke bavorského celku. Súčasne však Olmo svojím príchodom na ihrisko dal Flickovi rázny dôvod na štart od začiatku duelu na Bernabéu. Na ihrisku je hviezdou, čo bolo zrejmé aj z jeho predchádzajúcich výkonov.

Treťou možnosťou by bolo posunúť Pedriho na pozíciu ofenzívneho záložníka, pričom De Jong by sa pridal ku Casadovi na dvojpivote, čo je manéver, ktorý priniesol dobré výsledky v záverečnej časti tohtotýždňového súboja Ligy majstrov. Netreba pripomínať, že trénerov výber stredných záložníkov prakticky určuje štýl hry Barcelony proti ich úhlavným rivalom a je veľmi dôležité, aby sa mu to podarilo.

Vysunutá defenzívna línia pod drobnohľadom

Pred zápasom Barcelony s Bayernom sa veľa špekulovalo o vysunutej defenzívnej formácii tímu a o tom, či tréner upraví rozostavenie, aby znížil hrozbu útokov nemeckého tímu do priestoru za obranou. Flick však zostal verný svojej filozofii a hoci Bayern v úvodných 20 minútach dominoval, Barcelona čoskoro získala kontrolu a počínala si dobre aj napriek vysunutej formácii.

Je zrejmé, že tréner si váži svojich vysoko postavených obrancov a že ich dobre vycvičil, aby bola ofsajdová pasca bezchybná. Dnes večer však bude vystavená azda najväčšej skúške. Real Madrid bol vždy tímom, ktorému sa darilo v protiútokoch. S Viniciusom Jr. a Kylianom Mbappém v ich radoch sa ich hrozba pri brejkoch len zvýšila.

Flick je tvrdohlavý a pravdepodobne nezmení svoj štýl obrany proti tímu Carla Ancelottiho. Bude teda zaujímavé sledovať, ako si tím poradí s vysokou líniou proti rýchlosti Realu Madrid a to rozhodne o výsledku. Najmä Jules Koundé a Alejandro Balde budú pod drobnohľadom vzhľadom na veľké priestory za nimi, ktoré boli v predchádzajúcom stretnutí využité. Prispôsobí sa Flick hernému štýlu Realu Madrid, alebo zostane verní tomu, čo fungovalo doteraz? Čaká ho veľké rozhodnutie.

zdroj: barcauniversal.com
foto: as.com

Diskusia

1 komentár
2024-10-26 17:31:37
To teda ano. Fermin aj Kasado zahrali famozne o Pedrim ani nemusime hovorit. Otazka znie, ci Olmo dokaze podporit obranu tak ako ti dvaja. Som rad, ze taketo rozhodnutie nelezi na pleciach nas fanusikov