Marc Menchén, zakladateľ spoločnosti 2Playbook, ktorá sa zaoberá vytváraním obchodných sietí, sa pre katalánsky denník Sport vyjadril k stavu financií FC Barcelona.

Na aký finančný výsledok klubu v sezóne 2023/24 sa máme pozerať: mimoriadny alebo bežný?

"Aktuálne údaje za obdobie 2023-2024 sú tie, ktoré zahŕňajú všetky operácie vrátane mimoriadnych, ktoré vykazujú stratu 91 miliónov eur. Tak ako sa rok 2022/23 uzavrel so ziskom vďaka 408 miliónom eur získaných z operácie Barça Vision, ten druhý sa uzavrie v mínuse kvôli minulým a potenciálne budúcim nevyplateniam od investorov."

Čo by sa stalo, keby znížili ocenenie Barça Visión?

"Audítor zatiaľ požaduje, aby sa 141 miliónov eur, ktoré neboli zaplatené, z plánovaných 200 miliónov eur pre Barçu Vision, vykázalo ako strata, ale klub zatiaľ neuplatnil žiadnu úpravu 51% podielu, ktorý vlastní, čo mu v rokoch 2022/23 dáva dodatočný príjem vo výške 208 miliónov eur."

Ktorý výsledok sa počíta pre finančné vyrovnanie klubu a pravidlá fair play?

 "Čistý výsledok, ktorý sa započítava pre valné zhromaždenie aj LaLigu, je mínus 91 miliónov eur, pretože odráža všetky aktivity klubu v minulej sezóne. Ide o výsledok, ktorý schválil audítor a o ktorom budú socios hlasovať na najbližšom zhromaždení."

Aký vplyv môžu mať tieto výsledky na finančné fair play?

"Uzávierka [finančného roka; pozn. red.], ktorú schválilo vedenie, sa prejaví v platovom strope stanovenom LaLigou. Rozhodnutie spoločnosti Grant Thornton [súčasný audítor Barçy; pozn. red.] vyzvať Joana Laportu, aby vyhodil všetky platby súvisiace s Barça Media, bude znamenať, že limit výdavkov pridelený klubu vo výške 426 miliónov eur sa zníži o 60 miliónov eur. Nebude to viac, keďže šéfovia ligy na čele s Javierom Tebasom od tohto limitu odpočítali 85 miliónov nezaplatených v minulej sezóne. Tomuto zníženiu sa dá vyhnúť len predložením nových príjmov vo vzťahu k tomu, čo je už zabezpečené, či už od nových sponzorov, z existujúcich neplatičov alebo z predaja hráčov."

 Čo si myslíte o finančnej situácii Barcelony?

"Zdá sa, že Barca čelí poslednému obdobiu ekonomickej zložitosti po päťročnom cykle, v ktorom si pokles príjmov spôsobený pandémiou a rizikami v športových záležitostiach vyžiadal niekoľko mimoriadnych operácií (predaj 25% televíznych práv LaLigy a 49 % spoločnosti Barça Vision)."

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-10-03 08:14:23
Takže pravdepodobne nás čaká v lete sameshit
2024-10-03 09:22:11
to sa budú musieť Wirtz, Kimmich, Leao a ďalší riadne uskromniť :D :D :D
ale teraz vážne, naozaj toto nemá konca???