Úspešný návrat Ligy majstrov na Montjuïc. Barcelona porazila Young Boys až 5:0. Čo nám samotné stretnutie prinieslo?

1. Magický Pedri

Možno je to tým, že sme tento týždeň počuli o blížiacom sa odchode Andrésa Iniestu do dôchodku, ale včera sme chvíľami mohli mať pocit, že na ihrisku je nová inkarnácia tohto geniálneho stredopoliara. Pedri svojou rovnováhou viedol postupné útoky do šestnástky, skvele prihrával (stačí spomenúť kolmú prihrávku na Roberta Lewandowskeho alebo pätičku v pokutovom území, po ktorej lopta preletela pomedzi nohy obrancu) a dokonca tvrdo vystrelil (Raphinha nakoniec z tejto akcie strelil gól). Len jeden bod v kanadskom bodovaní neodzrkadľuje výkon záložníka, ktorý opustil ihrisko za zaslúženého potlesku v stoji.

2. Návrat zranených

Ansu Fati a Frenkie de Jong konečne dostali svoje minúty. Pre Španiela to bolo prvé vystúpenie v domácom zápase Barcelony po viac ako roku, zatiaľ čo Holanďan hral naposledy v aprílovom El Clásicu. Obaja boli nadšene privítaní publikom. Vzhľadom na to, že zápas už bol rozhodnutý, je ťažké hodnotiť ich formu, ale určite je pre tím skvelou správou uzdravenie aspoň niektorých z dôležitých hráčov, ktorí boli pre zranenie mimo hru.

3. Zabijak Lewandowski

Poliak je čoraz bližšie k vstupu do elitnej skupiny hráčov s minimálne 100 gólmi v Lige majstrov - a dá sa očakávať, že sa mu to podarí aj v prebiehajúcej ligovej fáze. Lewandowski sa sústredil na to, čo mu ide najlepšie, a to na zakončovanie akcií. Oba jeho góly padli vďaka tomu, že bol v správnom čase na správnom mieste - a tak skóroval z bezprostrednej blízkosti. To je to, čo od snajpera tejto triedy vyžadujeme.

4. Nečakaná dvojica, ktorá je čoraz viac zladená

Pred začiatkom sezóny asi nikto nepredpokladal, že dvojicu stopérov základu budú tvoriť Iñigo Martínez a Pau Cubarsí. Zranenia Ronalda Arauja a Andreasa Christensena, trvalé preradenie Julesa Koundého na pravú stranu obrany a potreba Érica Garcíu hrať v strede poľa spôsobili, že Španieli majú prakticky isté miesto v základnej jedenástke. Hoci je medzi nimi až 16-ročný rozdiel, obaja stopéri sa na ihrisku cítia čoraz lepšie, čo je vidieť napríklad na ich pravidelnom chytaní súperov do ofsajdovej pasce.

5. Všetko vpred

Včera sme opäť videli mužstvo hladné po ďalších góloch, ktorého chuť do jedla sa len zvyšovala. Špeciálnu pochvalu si zaslúži Raphinha, ktorý neúnavne presoval a často zbieral odrazené lopty. Tím sa postavil kompaktne, čo mu umožnilo rýchlo získať loptu po strate, pričom kľúčom k tomu bola vysoko postavená obranná línia. Uvidíme, či sa Hansi Flick rozhodne zachovať takýto riskantný variant aj v nadchádzajúcich stretnutiach proti Bayernu Mníchov a Realu Madrid, ktorým predsa len nechýbajú rýchli útočníci.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
Rasto Premium
2024-10-02 13:03:13
Z Pedriho je starý dobrý Pedri. Včera mi fakt pripomínal Andrésa.