Mundo Deportivo informuje, že rozhodcovský orgán analyzoval gólovú akciu zo zápasu medzi Barcelonou a Las Palmas z 30.3.2024 a dospel k záveru, že gól Raphinhu bol strelený v súlade s pravidlami. Pripomenieme, že rozhodca Mateo Busquets Ferrer urobil nesprávne rozhodnutie po pokyne VAR a gól neuznal.

Katalánsky denník vysvetľuje, že arbiter rozhodol na základe pravidla reformovaného pred niekoľkými rokmi po finále Ligy národov medzi Francúzskom a Španielskom, keď bol Mbappému uznaný gól po chybnom vybehnutí Érica Garcíu.

Záver bol taký, že ak je vybehnutie kontrolované, hráč prijímajúci loptu nie je v ofsajde. Na druhej strane, v prípade náhodného vybehnutia, keď hráč nemá loptu pod kontrolou, by mal rozhodca odpískať ofsajd. Práve na základe tohto pravidla rozhodca VAR Eduardo Prieto Iglesias zistil ofsajd a svoj návrh odovzdal Mateovi Busquetsovi Ferrerovi. Záležitosťou sa mala zaoberať Technická komisia rozhodcov na seminári za účasti všetkých členov. Mundo Deportivo informuje, že gól bol uznaný za strelený v súlade s pravidlami a mal byť zapísaný do ligovej tabuľky.

Vysvetlenie rozhodnutia výboru je celkom jednoduché. Raphinha sa v momente prihrávky smerujúcej na Lewandowskeho nachádza v ofsajde, ale nezapája sa do súboja o loptu. Následkom tlaku poľského útočníka Saul Coco vyrazí loptu priamo pod nohy Raphinhu, čo nemožno označiť za vynútenú alebo náhodnú akciu, a Brazílčan strelí gól. Technická komisia rozhodcov rozhodla, že Cocov odkop, ktorý viedol k získaniu lopty Raphinhom, bol samostatnou akciou, ktorá nesúvisela s predchádzajúcou prihrávkou smerujúcou na Roberta Lewandowskeho. Gól mal teda platiť na 100%.

Rozhodnutie schválila aj UEFA a ak sa takáto situácia bude v budúcnosti opakovať, rozhodca bude povinný takýto zásah uznať. Našťastie, Raphinha ešte v ten istý večer opäť poslal loptu do siete, čím zabezpečil Barcelone cenné tri body a postaral sa o to, aby sa táto situácia neodrazila negatívne v tabuľke La Ligy.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-04-14 19:07:09
Našťastie sa táto situácia neodrazila negatívne v tabuľke La Ligy ... ale to isté nemôžeme povedať o xy zápasoch v prvej polke sezóny, čo nás po takých chybách stáli body a xy zápasoch, ktoré Real získal na bodoch po takých chybách 😑🙄
2024-04-14 19:10:40
Faktom ostáva, že v prípade rovnosti skóre nás to poškodí, faktom ostáva, že rozhodcovia stále chybujú a buď je to zámerne, alebo sú pravidlá už tak komplikované, že sa v nich ani rozhodcovia nevyznajú, je to na zamyslenie