Barcelona je mesto plné zaujímavostí, nachádza sa tu mnoho skvostov od Gaudího, no nie každý má čas navštíviť všetky. V tomto článku sa snažím porovnať obidve diela Gaudího práce pričom je len na vás, ktoré dielo sa rozhodnete navštíviť.

V článku nájdete opis exteriéru a interiéru budov. Dozviete sa viac o lístkoch a poskytovaných službách na týchto dvoch miestach. Casa Batlló and Casa Milà môžeme považovať za hviezdy Barcelony, ktoré sa nachádzajú v centre mesta.

Všeobecný koncept oboch budov

Casa Batlló

Casa Batlló  je symbolickou interpretáciou legendy o svätom Jurajovi, patrónovi Katalánska. Fasáda predstavuje telo draka, balkóny predstavujú oči draka a veža jeho chvost. Každý prvok je spojený so všeobecnou myšlienkou budovy a predstavuje bitku medzi drakom a svätým Jurajom.

La Pedrera

Casa Milà, tiež známa ako La Pedrera je dokonalou symbiózou medzi tradíciami a inováciami. Casa Milà je inšpirovaná Gaudího štyrmi vášňami: architektúra, príroda, jeho náboženské presvedčenie a láska ku Katalánsku.

Obidve budovy predstavujú dve úplne odlišné koncepcie, ale na ich vybudovanie boli použité podobné stavebné techniky. Musíme zdôrazniť skvelú kombináciu inžinierstva a dizajnu, ktorý Gaudí  navrhol v týchto budovách.

Exteriér

Casa Batlló

Casa Batlló má nádhernú fasádu plnú farieb a symbolov. Každý prvok má svoj vlastný význam a nie je možné opísať exteriér v niekoľkých odsekoch. Casa Batlló bola priekopnícka práca v kreatívnej architektúre, kde Gaudí dokonalo skombinoval inžinierstvo a estetiku. Exteriér tohto domu pripomína postavu obrovského draka, ktorého svätý Juraj bodol do zadku so svojím oštepom. Tvar strechy pripomína hrebeň draka. Menšia veža strechy predstavuje kopije, s ktorými rytier porazil draka. Horná fasáda budovy alebo strechy vyzerá ako koža draka a na stĺpoch a balkónoch sú obrysy kostí jeho obetí.

La Pedrera

Gaudí použil na stavbu fasády prírodný kameň. Skonštruoval 33 balkónov s kruhmi z tepaného železa, ktoré vytvárajú kontrast s prírodným kameňom fasády. Zakrivené čiary symbolizujú prirodzené pohyby vody. Zámerom bolo postaviť budovu, ktorá by vyzerala ako "kamenné more". Budova má veľa okien, ktoré umožňujú svetlu preniknúť dovnútra. Na stenách fasády môžete nájsť latinské nápisy, ktoré pochádzajú z modlitby Angelus a predstavujú pozdrav od Archanjela Gabriela k Panne Márií. Strecha je jednou z najpôsobivejších častí La Pedrera, kde si môžete vychutnať krásny výhľad na katalánske hlavné mesto a kde sa budete zaručene cítiť ako na vrchole sveta. Strecha má chodníky na rôznych úrovniach s výhľadmi, kde si môžete spraviť fotku. Zo strechy môžete vidieť ďalšie úžasné Gaudího diela ako sú Sagrada Familia či Torre Glòries.

Obe budovy sú jedinečné majstrovské diela. Môžete vidieť ich fasády aj z ulice Passeig de Gracia a vychutnať si tento skvost bez toho, aby ste si za to museli zaplatiť. Sú vzdialené od seba len 400 metrov.

Interiér

Casa Batlló

Interiér udržiava ideológiu exteriéru Casa Batlló. Neexistujú priame linky a architektonické prvky nesú vo všeobecnosti tému mora alebo prírody. Interiér pôsobí ako by ste boli vo vnútri zvieraťa. Všetky izby sú rozdielne, ale majú rovnakú myšlienku: príroda. Mnohé izby majú prvky podmorského sveta . Všetky prvky budovy sú vynikajúcim riešením z hľadiska estetiky a inžinierstva. Všetky dvere sú vybavené vetracím systémom podobným ako žiabre rýb. Vnútorné okná majú rozdielne veľkosti, aby  do budovy mohlo preniknúť viac svetla a aby sa zabezpečilo prirodzené vetranie. Je to úžasné architektonické riešenie, ktoré dokazuje Gaudího schopnosť kombinovať inžinierske a dekoratívne nápady.

La Pedrera

Hmotnosť kameňa nezničí budovu pretože neexistujú žiadne nosné steny, drží iba na kamenných stĺpoch, ktoré tvoria rám, preto na fasáde môžu byť veľké okná a má to dve výhody: ľahší prístup svetla do budovy a priehľadné rozdelenie priestoru. Podkrovie predstavuje kostru pytóna a kvôli tomu sa každý oblúk líši veľkosťou a vysvetľuje to aj nepravidelné úrovne a tvary na streche. Nábytok bol špeciálne navrhnutý samotným géniom. Gaudí chcel, aby bol nábytok funkčný a zároveň ergonomický. V podkroví nájdete repliky stoličiek, ktoré sa požívajú v apartmánoch Casa Milà. Okrem toho tu nájdete izby s nábytkom a starými dekoráciami, kde kedysi žila rodina Milà.

Casa Milà a Casa Batlló sú v zozname svetového dedičstva UNESCO. Pokiaľ ide o interiér, Casa Milá  vyzerá viac ako bežný apartmán s modernistickým dizajnom a Casa Batlló má viac prvkov z múzea než bytového štýlu. 

Lístky

Casa Batlló

Casa Batlló ponúka širokú škálu lístkov, medzi ktoré patrí aj Fast Pass či Magic Nights. Cena sa pohybuje od 24 Eur, ponúkajú aj zľavy pre deti, študentov, miestnych obyvateľov a dôchodcov.

La Pedrera

La Pedrera ponúka rôzne lístky na dennú či večernú prehliadku. Okrem toho sú aj Premium vstupenky a prehliadky so sprievodcom. Cena lístkov začína na sume 22 Eur. Deti, študenti, miestne obyvateľstvo a dôchodcovia majú zľavy.

Casa Batlló aj La Pedrera ponúkajú širokú škálu rôznych druhov lístkov takže si určite nájdete lístok vhodný pre vás. Ceny sú takmer rovnaké.

Služby

Casa Batlló

Casa Batlló  ponúka technológiu, ktorá premení vašu návštevu na mimoriadny výlet nazvaný Smartguide. Tento prístroj je mobilný telefón s veľkou obrazovkou a slúchadlami. Vďaka efektu virtuálnej reality môžete presunúť svoje zariadenie a zistiť, ako tam niekedy ľudia žili. Casa Batlló má bezplatné WiFi, výťah a nájdete tam aj obchod so suvenírmi.

La Pedrera

V La Pedrera vám poskytnú zvukového sprievodcu a papierovú mapu. Môžete využívať bezplatné WiFi a k dispozícií máte aj úschovňu batožiny. Podstatnou súčasťou vašej návštevy v La Pedrera je stála expozícia nachádzajúca sa na prvom poschodí, ktorá vám pomôže lepšie pochopiť Gaudího myseľ, jeho spôsob myslenia a jeho architektonické riešenia.

Vo všeobecnosti sú služby na oboch miestach na rovnakej úrovni. Pre porovnanie hoci v La Pedrera nájdete kompletnú výstavu, v Casa Batlló zase dostanete sprievodcu s efektom virtuálnej reality.

Poloha

Obidve budovy sa nachádzajú na ulici Passeig de Gracia, vzdialené len 400 metrov od seba. Sú ľahko dostupné rôznymi spôsobmi verejnej dopravy.

Rovnako ako Casa Batlló tak aj Casa Milà  sú klenoty Barcelony a je veľmi ťažké odporučiť len jednu z týchto nádherných budov. Každé majstrovské dielo vysvetľuje rôzne aspekty umenia Antoniho Gaudího.

Kým v Casa Batlló vás môže zaujať hra predstavivosti, farieb a dizajnu, naopak v La Pedrera oceníte architektonickú alebo inžiniersku časť či kostry zvierat, ktoré boli modelmi pre stavbu všetkých Gaudího budov.

Pre ktorý z týchto úžasných skvostov ste sa rozhodli? Casa Batlló  či Casa Milà? Alebo rovno obidve?

zdroj: barcelonacheckin.com
foto: barcelonacheckin.com

pmadar1

9
2018-11-10 08:14:36

Krásne popísané nádherné domy. Niekedy fotografie trochu oproti skutočnosti klamú. Ale Gaudí to robil podozrivo dobre, skutočnosť fotografie prevyšuje. Platí to aj pri Sagrade...
Lenže, aj Nou Camp je naživo fantastický, aj prístav, aj Park Güell, aj celá La Rambla, aj...
Už viem, celá Barcelona je čarovná!!! A kúzelníkmi sú fanúšikovia mesta a FC Barcelona. Tak. Hotovo.
Petre, po niekoľkýkrát ĎAKUJEM. Za oživenie doteraz nevyblednutých spomienok.

Marian

5
2018-11-10 14:52:53

Skvelý článok. Videl som oba domy zvonka. Tu poskytnuté podrobné informácie mi robia chuť mrknúť sa aj do interiéru.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.