Pelé je mnohými odborníkmi považovaný za najlepšieho hráča futbalovej histórie. Čoraz viac odborníkov sa však postupne prikláňa na stranu Lionela Messiho. Ak si Argentínčan aj v budúcich sezónach udrží štandard akým sa prezentuje posledné roky, môže Pelého z trónu zosadiť – minimálne čo sa týka strelených gólov.

Pred časom Edson Arantes do Nascimento známy ako Pelé vyhlásil, že Messi bude lepší ako on len v prípade ak strelí viac ako 1283 gólov. Je jasné, že 70-ročný Brazílčan je naozaj legendou futbalu, no z Messiho začína mať komplexy. A právom. Messi totiž nepotrebuje streliť 1283 gólov na to, aby dokázal, že je lepší. Stačí mu na to aj 753 gólov. Toľko totiž Pelé počas svojej kariéry zaznamenal v oficiálnych stretnutiach. No odkiaľ má zvyšných 500? Odpoveď je jednoduchá - z priateľských stretnutí.

Ak si Messi udrží strelecký priemer na zápas z posledných rokov, legendu Brazílie s ľahkosťou predbehne. Pelé totiž vo svojich 813 oficiálnych zápasoch (722 v klube a 91 v reprezentácii) strelil 753 gólov (676 v klube a 77 v reprezentácii). Priemer strelených gólov na zápas má Brazílčan 0,92 gólu, kým Messi 0,96. La Pulga má stále len 24 rokov a vo svojich 401 oficiálnych zápasoch strelil 276 gólov. Messi má v nohách aj v hlave všetko potrebné nato, aby Pelého rekord prelomil. Potrebuje ešte 477 gólov, čo nie je málo, ale pre Messiho rozhodne nie nedosiahnuteľné.

Na druhej strane nemusí byť Pelé až taký fenomén, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Nikto nespochybňuje jeho strelené góly, ale len málokto vie, akým spôsobom sa k nim dopracoval. Pod lupu si zoberieme len oficiálne zápasy. V 464 neoficiálnych zápasoch nastrieľal 530 gólov. Prvým faktorom, ktorý Pelému k streleckým rekordom pomohol bola doba, v ktorej hrával. V 50. a 60. rokoch bola Brazílska súťaž takmer amatérska. Vlastne, Brazília v tom čase národnú ligu ani nemala. Campeonato Paulista bol turnaj, ktorý sa hrával na formáte ligy. Súťažilo medzi sebou 16 až 20 mužstiev, no o titul sa bili len Santos, Sao Paolo, Corinthians a Palmeiras.

Zvyšné mužstva boli amatérske. Išlo napríklad o XV de Jau, Ferroviaria, Portuguesa Santista, Ypiranga, Piracicaba, Taubate atď. Navyše, Santos bol už pred príchodom Pelého v tých časoch obávaným klubom. Takže to, čo vyhlasuje Pelé, že jeho príchod Santosu pomohol je klamstvo. Práve naopak, Pelé profitoval z toho, že Santos bol v tých časoch veľmi vyspelým tímom. Santos vyhral domácu súťaž v roku 1955 aj 1956. Pelé odohral svoj prvý zápas za Santos v roku 1957.

Liga sa v tomto období niesla nasledovne. Santos proti tímom z veľkej štvorky hrával len veľmi tesne. V ostatných zápasoch si zas silná štvorka a najmä Santos robili tréningy. Mladý Edson si tak mohol svoje strelecké štatistiky vylepšovať podľa chuti. Navyše hral hrotového útočníka a proti amatérskym tímom s deravou obranou mu bolo jednoduché strieľať minimálne tri góly na zápas. V roku 1958 tak stanovil dodnes neprekonaný rekord 58 gólov v 38 zápasoch. V 6 zápasoch proti trom najsilnejším tímom však Santos zaznamenal len 13 gólov aj to vďaka výhre 6-1 na Corinthiansom. Vo zvyšných 32 zápasoch proti amatérom nastrieľal Santos 130 gólov. Pelé z tohto počtu bral 41% gólov. Takýto pomer však vzhľadom na to, že Santos hrával proti čašníkom obdivuhodný nie je. V anglickej Premier League strelil Darren Bent polovicu gólov svojho mužstva, podobne ako Gignac z Toulouse vo Francúzsku. Ak by aj dnes strieľali mužstvá 140 gólov na sezónu, Ronaldo či Messi by sa cez 60 ligových gólov nemali problém dostať. Problém je však v tom, že moderný futbal nie je ani zďaleka tak útočný ako to bývalo za čias Pelého a takisto je po kvalitatívnej stránke niekde úplne inde ako pred 50 rokmi.

Mladému Edsonovi stačilo 5-6 sezón proti amatérskym tímom na to, aby si vystrieľal štatistiky, o akých sa špičkovým útočníkom v Európe mohlo po skončení kariéry len snívať. To je zrejme ten pravý dôvod, prečo sa do Európy zdráhal odísť. Napríklad o Neymarovi Pelé tvrdí, že už teraz je lepší ako Messi. Na základe čoho? Nech príde Neymar do Európy, do tých najlepších klubov a nech dokáže, že je lepší ako Ronaldo či Messi.

Takže si to spočítajme. 753 gólov v oficiálnych zápasoch, ktoré z drvivej väčšiny pochádzajú z brazílskej amatérskej súťaže. Ale čo sa stalo s vyše 500 gólmi ďalšími gólmi? Tie sú ukryté v bezvýznamných zápasoch priateľského či exhibičného charakteru. Nemajú žiadnu hodnotu. Santos za Pelého čias jazdil po svete ako pojazdný cirkus a hrával proti rôznym tímom klubovým, reprezentačným, zmiešaným atď. Zápasy sa často končili dvojcifernými výsledkami a kráľ Pelé si opäť len vylepšoval štatistiky. V dnešnej dobe je takéto niečo nepredstaviteľné. Oficiálnych zápasov odohral Pelé zhruba 50 za sezónu, kým priateľských ďalších 25. Aj to dokazuje kvalitu vtedajších súťaží. V dnešnej dobe sú hráči po sezóne absolútne vyšťavení a sú radi ak si môžu konečne vydýchnuť.

Pelé si do streleckej štatistiky počítal aj góly, ktoré strelil v zápasoch, kde hrával v reprezentácii Brazílskeho vojska, v rôznych zmiešaných tímoch, či tímoch hviezd. Do štatistiky sú zarátané góly zo všetkých stretnutí, v ktorých sa fyzicky objavil.

Jeho 1283 presných zápasov je len jedno veľké klamstvo z pohľadu akýchkoľvek štandardov. Stavím sa, že ak by si takto štatistiky tvorili všetci hráči, legendy ako Gerd Muller, Van Basten, Raul, Inzaghi či Ronaldo by mali na konte takisto o minimálne nejakých 200 gólov viac. Nehovoriac o tom, že v novodobom futbale hráči nehrávajú vyše 20 priateľských stretnutí za sezónu. Takisto sa v prípravných zápasoch nestretávajú s tímami zo 4. či 5.-tej ligy ako to bolo v prípade Pelého čias, kedy boli takéto stretnutia bežné. Výhry po 15-0 a rekordy sa lámali jedna radosť. Prečo sa potom takéto góly z charitatívnych alebo iných turnajoch nepočítajú do štatistiky aj dnes?

Dnešný futbal sa s tým spred 50 rokov ani nedá porovnať. Ak by mali podmienky ako Pelé iní lepší hráči, Pelého rekord by nevydržal. Edson si je toho vedomý a preto melie dookola stále tu istú frázu o tom, že kto chce byť lepší ako on, musí streliť viac ako 1283 gólov. A vie prečo to hovorí. V dnešných podmienkach hráči nehrávajú v ligách, kde je 90% tímov amatérskych a navyše, prípravné stretnutia si neplánujú len so súpermi z nižších líg, len aby si zabezpečili dvojciferné víťazstva. Pelé má z Messiho komplexy úplne právom, pretože okrem neho dnes po Európskych trávnikoch beháva viac hráčov, ktorí by za podmienok aké Pelé mal, jeho rekord pokorili. Cristiano Ronaldo a Messi rozhodne.

Úspechy Pelého je však akoby zakázané kritizovať či spochybňovať. Príde mi to ako poukazovať na nezrovnalosti v Biblii, nakoľko sa človek automaticky rúha. Pritom Pelé nie je boh, aj keď možno zdanie klame. V Brazílii sa ho opovážil kritizovať len jeden novinár - Adriano Santos Neiva. Jeho knihu z roku 1975 o Pelém z pultov kníhkupectiev stiahli do 15. dní. Autor sa opovážil napísať, že Pelého góly sú len čistých klamstvom. Uviedol tiež, že Pelé odmietol Brazíliu na Majstrovstvách sveta 1974 reprezentovať z finančných dôvodov. Verejnosť sa však takéto fakty nemala dozvedieť. Summa summarum – Pelého 1283 gólov nemá ani zďaleka takú hodnotu, akú mu niektorí na čele s Pelém samotným pripisujú.

zdroj: forcabarca.sk [ údaje v texte prebraté z internetových zdrojov ]

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.