Prestup Kyliana Mbappého do Realu Madrid je podľa všetkého vo finále. Teraz k tomu prispievajú aj politici prijatím zákona, podľa ktorého budú môcť najlepšie zarábajúci cudzinci - vrátane Francúza - platiť v Španielsku nižšie dane.

Ako informoval portál Relevo, takzvaný "Mbappého zákon" [toto pomenovanie nie je náš výmysel, ale je v Španielsku všeobecne prijaté; pozn. red.] je už vo finálnej rovinke. Nové predpisy sa majú prijať nie na národnej úrovni, ale v rámci autonómnej oblasti Madrid. Majú spočívať v tom, že tí cudzinci, ktorí sa usadia v Madride a investujú v tomto regióne, si budú môcť uplatniť 20-percentnú daňovú úľavu zo svojich príjmov. Nebude sa to vzťahovať na niektoré druhy investícií, ako sú napríklad investície do nehnuteľností.

Myšlienka legislatívnej zmeny nie je úplne nová, keďže sa objavila už minulý rok. Vtedy však nemala v miestnom parlamente väčšinu, keďže krajne pravicová strana Vox bola proti zákonu, ktorý by pomohol skôr cudzincom ako Španielom. Teraz, po zmene pomeru politických síl, všetko nasvedčuje tomu, že "Mbappého zákon" bude prijatý.

Nové nariadenia sa vzťahujú na cudzincov, ktorí zarábajú viac ako 300 000 eur v hrubom ročne. Portál Relevo poskytol konkrétne výpočty, ktoré vychádzajú z predpokladu, že Francúz zarobí v Madride 40 miliónov eur v hrubom. V tomto prípade by podľa súčasných pravidiel zaplatil daň z príjmu vo výške 18 miliónov eur, t. j. zostalo by mu "čistých" 22 miliónov eur.

Z 18 miliónov eur na dani z príjmu by 9,2 milióna eur (24,5% sadzba dane z príjmu) pripadlo ústrednej vláde a 8,8 milióna eur (22% sadzba dane z príjmu) Madridskému spoločenstvu. Pokiaľ ide o sumu splatnú ústrednej vláde, nič sa nemení. Pokiaľ ide o zvyšok, ak Mbappé investuje do Spoločenstva Madrid sumu rovnajúcu sa jeho príjmu (napríklad do akcií spoločností alebo do dlhopisov), bude si ju môcť odpísať z dane. Týmto spôsobom zaplatí len časť dane z príjmu pripadajúcu štátu, pričom od časti zaplatenej Spoločenstvu Madrid bude prakticky oslobodený.

Výsledkom je, že Francúz zaplatí daň z príjmu vo výške 24,5% [výpočet portálu Relevo, bez informácií o tom, čo sa stane so zvyšnými 2% na miestnej úrovni; pozn. red.]. To je výrazne menej ako v iných španielskych autonómnych spoločenstvách a len o niečo viac ako daň, ktorú platia ľudia s najnižšími príjmami v Madride - osoba zarábajúca 20 000 eur ročne v hrubom platí daň vo výške 22,5%.

V absolútnych číslach, ak predpokladáme hrubý plat 40 miliónov eur, zaplatí Francúz na daniach ročne o 8,8 milióna eur menej ako pred rokom. Ak teraz prestúpi do Realu Madrid, jeho čistý plat bude 30,2 milióna eur v čistom [suma, ktorú uvádza Relevo, ale s daňou 24,5% by to malo byť 30,8 milióna eur v čistom; pozn. red.]. V prípade, že podobnú sumu vyplatí akémukoľvek futbalistovi FC Barcelona, zostane "čistých" 20 miliónov eur. Futbalisti teda budú mať priamy finančný prospech z výberu jedného z madridských klubov.

Čím viac Mbappé zarobí (odhady na úrovni 40 miliónov eur brutto sa zdajú byť pomerne konzervatívne), tým väčší bude jeho prospech. To znamená, že Real Madrid bude môcť minúť výrazne menej peňazí a cudzinci, ktorých privedie, stále dostanú dohodnutú čistú sumu.

Je tu však jeden háčik: cudzinec, ktorý chce využiť nové nariadenia, musí mať pobyt v Madridskom spoločenstve po dobu šiestich rokov. V opačnom prípade bude musieť vrátiť pomernú časť predtým odpočítanej dane.

Treba pripomenúť, že to nie je prvýkrát, čo veľké prestupy Realu Madrid podporili politici. Počas výstavby Galacticos platil zákon známy ako "Beckhamov zákon", ktorý tiež podporoval usadzovanie sa bohatých cudzincov v Španielsku. V tom čase však mal celoštátny charakter. V predchádzajúcich rokoch podobné daňové stimuly poskytovali aj Taliani, ale tie boli neskôr zrušené.

zdroj: relevo
foto: twitter

Diskusia

10 komentáre
2024-04-23 14:19:13
kvoli realu aj spanielske zakony idu menit, ale nie - real a perez nemaju a nevyuzivaju svoj vplyv vsak madridioti? :)
2024-04-23 14:21:17
Pre obycajnych ludi malo zarabajucich nic...pre najviac zarabajucich specialny zakon na znizenie dani :D aby ich teda mal vobec z coho zaplatit :)