Real Madrid včerajšie ligové El Clásico zvládol a 6 zápasov pred koncom má 11-bodový náskok pred svojimi večnými rivalmi, ktorí boli paradoxne večer lepší. Čo je však dôležitejšie, výsledok definitívne pochoval nádeje Barcelony na návrat do boja o titul.

Veľa sa hovorilo o spôsobe víťazstva Realu Madrid a kontroverziách, ktoré boli hlavnou témou zápasu. V každom prípade platí, že Barcelona utrpela v priebehu niekoľkých dní druhú ťažkú prehru. Poďme si pozrieť tri dôvody, prečo Xaviho zverenci včera večer neuspeli proti svojmu úhlavnému rivalovi.

Mentálny blok

Pre Barcelonu a jej fanúšikov to nebol ľahký týždeň. Veď je to necelých šesť dní, čo Katalánci vypadli z Ligy majstrov na úkor PSG. Prehra so zverencami Luisa Enriqueho bola v mnohých ohľadoch najcitlivejšou porážkou Barcelony v tejto sezóne, jednoducho preto, že svojho súpera prevýšili a napriek tomu vypadli.

Nútení hrať El Clasico neskôr v tom istom týždni Xaviho zverenci riskovali, že budú mať ďaleko od svojho najlepšieho psychického rozpoloženia. To isté bolo vidieť aj včera na Santiago Bernabeu vo viacerých momentoch zápasu. Úcta patrí Blaugranas, ktorí nepredviedli ani z polovice taký zlý výkon, aký sa očakával od zachmúrenej šatne. V zápase proti vo forme hrajúcemu Realu Madrid však bola problémom hlava.

Hoci hostia v noci skutočne dvakrát viedli, jednoducho nemali charakter na to, aby sa udržali a v prípade potreby sa vrátili späť. Do istej miery im nemožno vyčítať podpriemernú mentálnu hru vzhľadom na emócie, ktorými si v posledných týždňoch prešli.

Nedostatočný impulz

Neschopnosť Barcelony udržať si vedenie a na požiadanie nájsť prelomové momenty má veľa spoločného so spomínaným mentálnym blokom. Paralelným, ale samostatným faktorom, ktorý včera večer rozhodol o ich prehre, bola jednoducho ich neschopnosť využiť zlatú šancu, ktorá sa im naskytla.

Pri všetkých svojich skvelých ťahoch v tejto sezóne mal Real Madrid, ktorý včera večer čelil Barcelone, ďaleko od svojej najlepšej formy. Unavení a vyčerpaní z vyčerpávajúcej 120-minútovej šichty, ktorú odohrali uprostred týždňa proti Manchestru City, boli pomalší ako zvyčajne a trochu nedôrazní.

V ideálnom prípade by Barcelona mala využiť únavu súpera a snažiť sa ho prekonať vo fyzickom boji. Rýchla cirkulácia lopty, striedanie na krídlach a vysoký početný pressing by výrazne destabilizovali ich jadro. Xaviho zverencom, žiaľ, chýbal potrebný impulz, aby sa včera večer vrhli na oslabenú korisť. Ich rozohrávka bola pomalá a predvídateľná, prevládali v nej horizontálne prihrávky a bola veľmi priamočiara. Nakoniec aj unavený Real Madrid stačil vyčarovať prostriedky na to, aby Barcelonu porazil. Koho iného majú hráči obviňovať, než seba, ak nedokázali prekonať unaveného súpera?

Zlý výkon rozhodcov

Dva z dôvodov, prečo sa Barcelone nepodarilo získať tri body v El Clásicu, spočívajú vo vnútorných nedostatkoch v šatni. Tretím je však faktor, ktorý Xavi nemôže ovplyvniť. Vidieť Barcelonu a Xaviho nadávať na zlý výkon rozhodcov v tejto sezóne nie je ničím výnimočným, ale za opakovanými tvrdeniami klubu o agende, ktorá je vedená proti záujmom Kataláncov, je dôvod.

Včera večer Barcelone opäť viackrát nepomohlo zlé rozhodovanie zápasu. Na začiatok, penalta, ktorá bola odpískaná za faul Paua Cubarsího na Lucasa Vazqueza, je veľmi diskutabilná. Rozhodca totiž okamžite odpískal penaltu, ale odmietol sa zaoberať tvrdeniami, keď boli hráči Barcelony faulovaní Realom Madrid.

Najvýraznejšou lúpežou večera však bol neuznaný gól Lamineho Yamala. Odchovanec sa dostal k lopte po štandardnej situácii a krásnym švihom ju poslal do brány. Ako bolo vidieť z určitého uhla kamery, lopta celkom jasne prešla cez čiaru a gól mal platiť. V La Lige je však rozhodovanie a technológia taká, že taký triviálny pojem ako technológia na bránkovej čiare neexistuje.

Úplne legitímny gól bol sporne anulovaný, čím Barcelona schytala tvrdú ranu v rozhodujúcom momente. Nikto nevie, ako by sa zápas vyvíjal, ak by bol platil, ale nemožno poprieť, že pokračujúce zlé rozhodovanie si vyberá priamu daň na bodovom zisku Barcelony.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/laliga

Diskusia

2 komentáre
2024-04-22 16:05:53
Paradoxne lepsi sme boli v com
xG pre real, strely pre real
Akurat drzanie lopty sme mali o par percent viac
2024-04-22 16:12:28
Autor článku asi v živote nešportoval,Inak by vedel,že také rozhodnutia rozhodcu deprimujú okamžite hrácov a tie boli zlé opakovane,to je frustrácia!!!