Barcelona zverejnila vyhlásenie Joana Laportu týkajúce sa kontroverzie v súvislosti s neuznaním gólu Lamineho Yamala v El Clásicu. Prezident Blaugranas dokonca oznámil, že ak sa potvrdí, že lopta prešla cez bránkovú čiaru, bude požadovať opakovanie zápasu. Laportovo vyhlásenie nájdete nižšie.

"Vážení culés a futbaloví fanúšikovia, ako prezident FC Barcelona chcem vyjadriť svoju nespokojnosť vyplývajúcu zo zlého použitia nástroja, akým je VAR, v jednom z najdôležitejších zápasov vo svetovom futbalovom kalendári. Ako viete, nikdy som nebol veľkým obhajcom VAR, pretože som presvedčený, že spôsob, akým sa uplatňuje, berie futbalu spontánnosť. Ak ho však máme, som zástancom toho, že by sa mal vždy používať, aby sa predišlo chybám, ktoré by mohli viesť k nespravodlivým rozhodnutiam.

Svojím vystúpením chcem nielen nastoliť tému znepokojenia barcelonismo nad nesprávnym používaním VAR, ku ktorému došlo včera, ale aj položiť dôraz na skutočnosť, že napriek tomu, že ide o nástroj, ktorý je medzi nami už nejaký čas, stále spôsobuje zmätok a protichodné kritériá v závislosti od zápasov a tímov. Ako prezident FC Barcelona chcem tiež zdôrazniť silu našej súťaže a poukázať na to, že sme úspešnou ligou, ktorú sledujú milióny fanúšikov na celom svete, ale to neznamená, že môžeme nechať bokom kritiku, keď používanie VAR znižuje hodnotu našich zápasov.

Chápeme náročnosť práce rozhodcu, ale práve preto existujú nástroje VAR, aby pomohli spravodlivejším zápasom, nie naopak. Včera bolo niekoľko sporných zákrokov, ale medzi všetkými je jeden, ktorý je prvoradý a mohol zmeniť konečný výsledok zápasu. Mám na mysli Lamineho takzvaný neuznaný gól.

Ako klub si chceme byť istí tým, čo sa stalo, a preto vám oznamujem, že ako FC Barcelona budeme okamžite požadovať, aby nám Technická komisia rozhodcov a Španielska futbalová federácia sprístupnili celý obrazový a zvukový záznam týkajúci sa tejto akcie. Ak sa po analýze tejto dokumentácie klub domnieva, že došlo k chybnému rozhodnutiu, a to si myslíme, podnikneme všetky príslušné kroky na zvrátenie situácie, samozrejme, nevynímajúc právne kroky, ktoré sa ukážu ako nevyhnutné. V prípade, že sa potvrdí, že išlo o regulárny gól, čo si myslíme, pôjdeme ďalej a požiadame o opakovanie zápasu, ako sa to stalo v istom zápase v Európe v dôsledku chyby VAR.

Okrem toho chcem zdôrazniť, že hoci sa zameriavame na tento zákrok, nesúhlasíme ani s rôznymi inými zákrokmi, ktoré sa odohrali počas zápasu a o ktorých sa rozhodca mohol poradiť s VAR, ale nepochopiteľne sa rozhodol tak neurobiť.

Socios a socias, priaznivci Barçy. Tento postoj klubu nie je ani bezdôvodný, ani prospešný, ale je to krok, ktorý musíme urobiť v situácii, keď sme v tejto sezóne zraniteľní a opakovane sa stávame obeťami chýb rozhodcov, pričom náš súper zároveň ťaží v dôsledku týchto chýb. Ich súčet ukazuje bodový odstup medzi oboma klubmi, ktorý nás delí v tabuľke La Ligy.

Ďakujeme pekne."

zdroj: fcbarcelona.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

13 komentáre
2024-04-22 15:29:32
Škoda, že nenapísal, ako sa to má overiť...
2024-04-22 15:30:00
A ak sa preukáže že to gól nebol tak čo? Bude Barca svetu ešte viac na smiech