"Tento projekt nebol úspešný"...v prvom rade treba analyzovat, preco nebol uspesny, a vyvodit dosledky. Az potom by som sa pustal do drahych prestupov, aby z toho nebol nakoniec dalsi Raphinha ci Ferran Torres.
To áno, lebo nikto sa zrejme nezamyslel na to, čo sa kupuje a aké sú ich silné a slabé stránky. Torres je primárne RW a snáď polovicu angažmá tu strávil na LW. Raphina vyniká v rýchlom futbale, máme loptu a ideme do útoku, žiadne zbytočne kľučky a fintičky. Tak isto veľmi dobre bráni. V Barcelone sa hrá chodiaci futbal. Taký Kessie, fyzicky silný, jeho herný štýl je ako búšenie kladivom, príde, zoberie, vyvezie a prihrá. Nie je to hráč čo si bude pinkať do trojuholníčkou prihrávky a hrajkať sa s loptou. Ako tu bol využívaný? Presne to, čo mu nešlo, teda hrajkanie sa s loptou, krátke prihrávky a podobne. Potom sa na neho kydalo, že je neschopný. Kounde je stopér, nie je to ofenzívny obranca ako Alves. Nie je teda schopný podporovať pravé krídlo. Áno, v repre hrá na pravého obrancu, ale nad ním je Griezman, ktorý to odbehá. Teda Kounde je prakticky 3. stopér a LB je ofenzívnejšie. Lewa bol čistý hrot, ktorý potreboval by zásobovaný, aby dával góly. Namiesto toho tu hrá falošnú 9, či polovičné ľavé kridlo. Nevie dostať prihrávku. Ak ju aj dostanete, okolo neho sú hneď 3 hráči. Prečo? Lebo Barcelona má tak pomalý prechod do útoku, že súper sa krokom stíha vrátiť brániť. A takto sa dá ísť posila po posile.
Ľudia tu snívajú o rýchlych krídlach. Závidia hráčov ako ako Vinicius, aký sú rýchly. To sú. Ale treba sa pozrieť čo okolo? Tchuameni, Kroos, hocikto z obrany je keď treba a schopný poslať 30m pass do behu a celý tím sa pohne útočiť. Vinicius nabieha do 16? Spolu s ním tam už letí Rodrygo/Juselu/Diaz, Bellingham, Valverde atď. A čo ďalej? Každý v Reale dokáže vystrelit aj z diaľky, je šanca? Šup to tam, ak aj netrafí, brankár to môže zle vyraziť a už tam nabiehajú 2-3 hráči Realu, že dajú dorážku. Ale v Barcelone? Na prekonanie 20m treba 20 prihrávok dozadu a do strany. Treba vojsť loptou do 16tky, najlepšie do 5tky a až potom strieľať. Toto ale nejde za hráčmi, že nevedia strieľať, viď Gundo, ktorý s pozície záložníka bol tá druhá vlna, čo v City nabiehal a dával góly. Robí to v Barcelone? Nie? Nebude to náhodou taktickými pokynmi?
Na neho môžeme zabudnúť a svojím spôsobom by som bol za to aj rád. Nie je to zlý hráč, ale jasne a očividne kto si ho vezme z AC ho preplatí a to viacnásobne. Reálnu hodnotu ma tak max. 70-75 mega, ale za toľko ho isto nepustia keď mu dali výstupnú klauzulu 175 mega.
Už by sme mali prestať kupovať predražené hviezdy a obrátiť sa na dlhodobé úspechy a tých hráčov si vychovávať, alebo ich kúpiť pred tým ako zažiaria ... Roque asi bude dobrý prestup, tak čo tak si to zopakovať u Estevaa Williana. Áno, bude to trvať kým 16 ročný dospeje, ale o tom je dlhodobý projekt. Ak ma Estevao podobný talent ako Yamal, tak do 4-5 rokoch bude/budú mnohokrát lepší než Leao.
Yamal je diamant, ktory sa objavi raz za vela rokov, navyse je v nasej akademiii od detstva, plne adaptovany, pozna kazdeho v klube, je Spaniel, ma vsetky kontakty a rodinu v Barcelone... Preto ziari, lebo v jeho pripade vsetko spolu hra a je to vzacnost. O tych, ktori mali podobny talent a nedopadlo to dobre sa uz, bohuzial, tolko nehovori a je ich naprosta vacsina. Nemozno premyslat sposobom, ze kupime nejaky aktualny 16 rocny talent a on bude za par rokov druhy Yamal a ked to nevyjde skusime proste ineho, tak to nefunguje, inak by mali vsetky kluby hracov ako Yamal.
inak ale uplne suhlasim s tym, ze treba privadzat mlade talenty, ved to uz robime, tolko mladych sa do prveho timu snad nikdy nedostalo. Ale len hrstka z nich sa v prvom time udrzi a takych ako Yamal, ktori budu robit aj rozdiel bude par. Hrat musia, az ked su pripraveni, nie preto, ze nemame peniaze na kompletnych hracov. Inak dodzubeme 16rocnym kariery hned na zaciatku.
Druhý Yamal? ... asi to nechápeš dostatočne Estevaoo je už teraz pravdepodobne na rovnakej úrovni ako Yamal a ak nie, tak veľmi blízko jeho úrovne. Vo všetkom je risk a momentálne nám hotový predražený hráči ako Dembele, Coutinho, Griezmann, Raphinha, aj Lewa veľa úspechov nepriniesli. Za to risk Realu s mladými ako Vinicius a Rodrygo vyšiel na výbornú. Ja vidím risk u Estevaa menši ako napr. u takého Leaa.
Čo tak si uvedomiť to, že kto nás teraz ťahá je Yamal ... 4-5 rokov to bude čakanie kým sa Yamal a Estevaoo dostanú na úroveň 21-22 ročného Mbappeho, ale nie je to tak, žeby dovtedy nám neboli k úžitku. Yamal, Roque a prípadne Estevaoo sú hráči do budúcna, tí "vyváženejší" nech kľudne hrajú základ ak budú podávať lepšie výkony.
Estevao moze byt na podobnej na urovni, ale hra v Brazilii a o tlaku hrat za velkoklub nevie nic, neni adaptovany, cesta kym sa z neho stane hrac ako Yamal ktory uz robi rozdiel je pre neho dost dlha. Vinicius a Rodrygo hrali prve roky za rezervu v reale, kym sa plne adaptovali...
Za žiadnu rezervu nehrali, to sa radšej oprav. Hrali za A-čko od začiatku len s tým rozdielom, že Viniciusovi trvalo 4 roky kým začal podávať lepšie výkony. Rodrygo to zvládol podstatne rýchlejšie. To je asi u každého individuálne ako rýchlo sa s tým popasuje. Vinicius je v hlave trochu nemehlo, tak to vysvetľuje prečo jemu to trvalo dlhšie.
Všetko čo si písal na Estevaa môžeš kľudne aplikovať na Roqueho a predsa ani on nevedel o tlaku veľkoklubu, nebol adaptovaný a cesta kým sa z neho stane hráč ako Yamal, ktorý už robí rozdiel pre neho asi nebude tak dlhá ...
Vinicius hraval v castille v secunda division v sezone 18/19 (zdroj napr. livesport.cz), Rodrygo hraval v castille v sezone 19/20 (zdroj napr. transfermarket.com). Ano, to co plati o Estevaovi plati aj o Roquem - je jedno aky velky je ich potencial, obaja budu potrebovat cas na adaptaciu, na urovni Yamala zatial nie su a je to uplne normalne lebo takych hracov sa objavi par za generaciu, vacsina sa neadaptuje kvoli najroznejsim faktorom.
Nosferatu2000, hej suhlasim, a je to o to bolestivejsie, ze je to v kontraste s realom, ktory trenuje ich vlastny "Guardiola" kde sa kazdy jeden hrac zlepsil. Snad s vynimkou Mendyho, ktory kvoli zraneniam nestiha vela ukazat. U nas je to opacne, tazko povedat kvoli comu, ale faktorov bude urcite viac.
Beriem spať dohľadal som to, ale aj tak to nemení nič na tom. Vinicius odohral za Castillu 5 zápasov a Rodrygo 3 zápasy. Dúfam, že z toho nerobíš nejaké hrubé závery. To je nič. Nič to neznamená že odohrali zápasy za rezervu, ktoré spočítaš na jednej ruke. Je to rovnako tak zabudnuteľné ako to je bezvýznamné ... Každý potrebuje adaptáciu a nie len hráči, ktorý prichádzajú cez more. Len nezveličuj tu adaptáciu u Estevaa. Ani u Roqueho sa nezveličuje a uvidíme v nasledujúcich mesiacoch koľko času Roque skutočne na adaptáciu potreboval.
Tvrdis, ze Estevao je na Yamalovej urovni, nie je to proste pravda, uz len z toho dovodu, ze hra v Brazilii. Mozes porovnavat potencial, to je cele. Kym nehra v europskom velkoklube pod tlakom tak tvrdit, ze je na jeho urovni nema zmysel. Adaptaciu potrebuju vsetci, kazdy rozne dlho a je jedno co si o tom myslime. Je to uplne prirodzene.
Takže zato, že hrá v Brazílii ma penalizáciu vo vlastnostiach ... -30% rýchlosti, -15% driblingu, -22% strela, ... Tak to mám chápať? Kľudne môže byť na Yamalovej úrovni hoc hrá na inom kontinente, v inej lige. To kde hráš neovplyvňuje tvoje vlastnosti. Mnoho dobrých futbalistov sa zrodilo z tých slabších líg v Brazílii, Argentíne a zvládli to aj s adaptáciou aj s tlakom vo veľkoklube.
Takze si nemyslis, ze v Europe sa hra pod vacsim tlakom, proti kvalitnejsej konkurencii, na vyssej urovni...? Ak si to nemyslis, tak sa neni o com bavit a ak si to myslis, tak netusim, na zaklade coho tvrdis, ze nejaky top hrac zo slabej ligy je na rovnakej urovni ako top hrac z jednej z najsilnejsich lig? Z you tube videi? Samozrejme, ze vela legiend sa zrodilo prave v Brazilii, ale preco ho hned radis k tomu 1% talentov, ktorym sa to podarilo a nie k tym 99% talentov, ktorym sa to nepodarilo? Akoby si tvrdil ze najlepsi slovensky student z univerzity Komenskeho je na urovni najlepsieho studenta z Harvardu. Tvrdit to mozes, ale nedava to absolutne ziadny zmysel, hovorit sa da jedine o potenciali toho slovenskeho studenta (Estevaa).
Prečo ho ty automaticky zaraďuješ k tým "99%" ako to nazývaš? To sa ťa skutočne chcel aj spýtať od začiatku konverzácie. Estevao nebude random talent z Brazílie ako Matheus Fernandes, Douglas, a podobne. Ak ti začne podávať také výkony 16 ročný, tak vyčnieva a skauti to rozoznajú.
To porovnávanie škôl je mimo, lebo tým neporovnávaš ligy, ale kluby. Jasné, že la masia (Harvard) vyprodukuje viac talentov, ale to neznamená, že aj nejaká akadémia Palmeiras (UK) nevyprodukuje generačný talent.
Veľmi sa riadiš tým, že slaba a silná liga, veľkoklub a menší klub, ... Nerozhoduješ kde sa narodíš a preto kľudne mohli byť pozície vymenené a Yamal mohol hrávať v Brazílii a tvrdil by si to isté len preto kde hráva.
V sezóne 17/18 Haaland hrával ešte za Molde a Mbappe za PSG. Tvrdil by si to isté? Hm, no :D
Neodpovedal si mi tak skusim znovu: Nemyslis, ze v Europe sa hra pod vacsim tlakom, proti kvalitnejsej konkurencii, na vyssej urovni...? Ak si to nemyslis, tak sa neni o com bavit a ak si to myslis, tak netusim, na zaklade coho tvrdis, ze nejaky top hrac zo slabej ligy je na rovnakej urovni ako top hrac z jednej z najsilnejsich lig? Tvoj jeden argument ktory som si vsimol je: "Lebo ked vycnieva v 16tich tak skauti si ho vsimnu". Aha, takze tie random talenty o ktorych pises a ini Brazilcania v Brazilii nevycnievali? Do top klubov v Europe sa dostali teda ako a preco? Lebo hrali priemerne tak si ich skauti vsimli? Tvoj druhy argument, ktory som si vsimol je:"lebo je to mozne" (je mozne, ze klub kdekolvek na svete napr. Palmeirass, Molde dokazu vyprodukkovat talent). No sak je to mozne. A? To neznamena, ze ked ma Palmeiras talentovaneho hraca v Brazilii tak je na urovni Yamala v Barce wtf. Ja ti len kladiem otazky, neviem na zaklade coho si myslis, ze ho zaradujem k 99%? Nemyslim si to, ani som to nenapisal, len som ti polozil otazku, preco si myslis, ze bude Estevao patrit medzi to 1%? Lebo vycnieva v 16tich v Brazilii? To asi nestaci:D Ja som nikde nenapisal, ze Palmeiras nie je schopne vyprodukovat top hraca ani ze sa Estevao nestane top hracom, lebo to neviem. Ale ty to nevies tiez a tvrdis, ze nim je a ze je na Yamalovej urovni a ja sa ta pytam preco si to myslis, ked hra v slabej lige, proti slabsim hracom, v horsom klube, v horsich podmienkach atd?Lebo drviva vacsina Brazilcanov ktori v Brazilii vycnievaju sa v Europe nepresadila.
Takže posledný krát a naposledy, lebo očividne to potrebuješ počuť viackrát. Ďalší krát to už nečakaj. Samozrejme, že sa v Európe hrá na vyššej úrovni, ale to neznamená, že v Brazílii nemôže byť rovnako talentovaný a kvalitný 16 ročný hráč ako 16 ročný hráč v Barcelone. KVALITA LIGY O TOM NEROZHODUJE. Ak to nevieš pochopiť z toho, tak ja ti asi lepšie nedokážem vysvetliť. Ide o to aj ako veľmi vyčnievaš, to snáď chápeš, že kde aký talent nie je generačný talent? Kde mám argument "lebo je to mozne" lebo také som nepísal ...
Ako inak by si chcel zistiť, či bude patriť medzi to 1%? Skauti musia mať o ňom správu ku ktorej ti ja hovno poviem pochopiteľne, ale keďže dali k súhlas k jeho príchodu, tak to niečo znamená. To, že vyčnieva je dosť dôležitý znak toho, že môže byť veľmi dobrým hráčom, tak to nezľahčuj tým, že "to asi nestačí :D"
To najdôležitejšie nakoniec: Kvalita ligy nerozhoduje o kvalitách hráča, aspoň nie v kratkodobom horizonte. V dlhodobom horizonte ťa silnejší súperi môžu posúvať, ale u oboch 16 ročných hráčov sa bavíme o kratkodobom horizonte. To isté by si mohol tvrdiť o Roquem o novom prírastku z tej "slabej ligy". Tam žiaril a tu by podľa toho čo tvrdíš nemal hneď tak žiariť a predsa bude. To ti takmer garantujem podľa toho čo som zatiaľ videl. Sústreďuješ sa príliš na ligy ako na samotných hráčov a tí sú tu dôležitejší. Mimo toho si mi tiež neodpovedal na otázku Haaland Molde vs Mbappe PSG. Ako je možné, že Haaland zo slabej norskej ligy sa dostal na takú úroveň?
To by bolo na diskusiu pri pive lebo mi davas odpovede na otazky ktore sa nepytam a na otazky ktore sa pytam mi tvoje odpovede nedavaju zmysel ta uz nebudem radsej spamovat ostatnym :D
Myslím, že som ti odpovedal dostatočne jasne, čo už. Tiež môžem tvrdiť, že som na nejaké otázky odpoveď nedostal. Možno samotná budúcnosť nám na ne odpovie lepšie.
Sorry, že sa montujem.. Asi pointa Cule je v tom, že v silnej lige ak už ten mladas sa dostáva do základnej 11tky, hra dôležitú úlohu v tíme, dáva góly, dominuje atd, tak to už je viac menej záruka kvality, preverený tovar, lebo hra proti najlepsim. Kdezto jeho rovesník niekde v Brazílii alebo Chile, aj keď predvádza také iste výkony, neznamená to iste, môže byt na tej istej úrovni, ale nemusí. A keďže nehrá proti tým najlepším nedá sa 100% povedať že je na tej iste úrovni (vid príklad Yamal - Estevao). Jedna vec je hrat a vyzerať super proti obrane realu, AM alebo AB a úplne niečo iné je hrať proti obrane vasco da gama alebo trebárs takého Atlético mineiro.
Haaland vs Mbappe je dôkazom zase toho, že kvalitný alebo top hráč môže pochádzať z hociakej krajiny/ligy. Ale na jedného Haalanda je 50 Bozenikov.. nikto vtedy by nepovedal, že o 3-4 roky bude z Haalanda najlepší ST na svete. Kdezto Mbappe bol už hotový, preverený materiál, lebo hral v silnej lige, LM atd..
Ak som vás správne oboch pochopil asi v tom bol spor..
Ano. Point je, ze zatial co argumentov, preco Estevao v tejto chvili nemoze byt na urovni Yamala je mnoho (napr. si popisal vyssie) tak mikimiho argumentom, preco tvrdi, ze uz je na rovnakej urovni ako Yamal nerozumiem. Vobec nepolemizujem o tom, ci sa stane z Estevaa top hrac vo svete alebo nie (nikto nevie kludne to tak moze byt potencial ma velky) alebo ci Palmeiras / Molde alebo iny klub dokaze vyprodukovat top futbalistu (samozrejme, ze dokaze...). Akoze nic tu nevyriesime to je jasne, berem to len ako maly volnocasovy trrening kritickeho myslenia ci dokazem zformulovat argumenty sposobom, ze im druha strana rozumie, ale zlyhal som:D
Perfektný príklad je Arthur. Hráč v perfektnych rokoch, v Brazílii trhal všetko, zdalo sa že už lepší a ideálnejší hráč pre nás nemôže byt. Perfektne prihrávky, rýchlosť myslenia, kľučky atd, prišiel ku nám a hneď sa sfúkol, jedine čo vedel dobre urobiť je prihrať dozadu obrancovi alebo brankárovi. Proste na brazílsku ligu mal dostatok zručnosti a schopnosti, ale v lige kde je všetko 10x rýchlejšie a zložitejšie a si stále pod tlakom už bol problém, jednoducho na to nemal a nikdy by ani nemal ako sa časom ukázalo.
V Barcelone v ňom vidia hráča, ktorý by mohol zmeniť hru tímu. Ako len jeden hráč sám to dokázal / a možno ešte aj teraz ešte dokáže / len jeden jediný.
Ľudia tu snívajú o rýchlych krídlach. Závidia hráčov ako ako Vinicius, aký sú rýchly. To sú. Ale treba sa pozrieť čo okolo? Tchuameni, Kroos, hocikto z obrany je keď treba a schopný poslať 30m pass do behu a celý tím sa pohne útočiť. Vinicius nabieha do 16? Spolu s ním tam už letí Rodrygo/Juselu/Diaz, Bellingham, Valverde atď. A čo ďalej? Každý v Reale dokáže vystrelit aj z diaľky, je šanca? Šup to tam, ak aj netrafí, brankár to môže zle vyraziť a už tam nabiehajú 2-3 hráči Realu, že dajú dorážku. Ale v Barcelone? Na prekonanie 20m treba 20 prihrávok dozadu a do strany. Treba vojsť loptou do 16tky, najlepšie do 5tky a až potom strieľať. Toto ale nejde za hráčmi, že nevedia strieľať, viď Gundo, ktorý s pozície záložníka bol tá druhá vlna, čo v City nabiehal a dával góly. Robí to v Barcelone? Nie? Nebude to náhodou taktickými pokynmi?
Už by sme mali prestať kupovať predražené hviezdy a obrátiť sa na dlhodobé úspechy a tých hráčov si vychovávať, alebo ich kúpiť pred tým ako zažiaria ... Roque asi bude dobrý prestup, tak čo tak si to zopakovať u Estevaa Williana. Áno, bude to trvať kým 16 ročný dospeje, ale o tom je dlhodobý projekt. Ak ma Estevao podobný talent ako Yamal, tak do 4-5 rokoch bude/budú mnohokrát lepší než Leao.
Čo tak si uvedomiť to, že kto nás teraz ťahá je Yamal ... 4-5 rokov to bude čakanie kým sa Yamal a Estevaoo dostanú na úroveň 21-22 ročného Mbappeho, ale nie je to tak, žeby dovtedy nám neboli k úžitku. Yamal, Roque a prípadne Estevaoo sú hráči do budúcna, tí "vyváženejší" nech kľudne hrajú základ ak budú podávať lepšie výkony.
Všetko čo si písal na Estevaa môžeš kľudne aplikovať na Roqueho a predsa ani on nevedel o tlaku veľkoklubu, nebol adaptovaný a cesta kým sa z neho stane hráč ako Yamal, ktorý už robí rozdiel pre neho asi nebude tak dlhá ...
To porovnávanie škôl je mimo, lebo tým neporovnávaš ligy, ale kluby. Jasné, že la masia (Harvard) vyprodukuje viac talentov, ale to neznamená, že aj nejaká akadémia Palmeiras (UK) nevyprodukuje generačný talent.
Veľmi sa riadiš tým, že slaba a silná liga, veľkoklub a menší klub, ... Nerozhoduješ kde sa narodíš a preto kľudne mohli byť pozície vymenené a Yamal mohol hrávať v Brazílii a tvrdil by si to isté len preto kde hráva.
V sezóne 17/18 Haaland hrával ešte za Molde a Mbappe za PSG. Tvrdil by si to isté? Hm, no :D
Ako inak by si chcel zistiť, či bude patriť medzi to 1%? Skauti musia mať o ňom správu ku ktorej ti ja hovno poviem pochopiteľne, ale keďže dali k súhlas k jeho príchodu, tak to niečo znamená. To, že vyčnieva je dosť dôležitý znak toho, že môže byť veľmi dobrým hráčom, tak to nezľahčuj tým, že "to asi nestačí :D"
To najdôležitejšie nakoniec: Kvalita ligy nerozhoduje o kvalitách hráča, aspoň nie v kratkodobom horizonte. V dlhodobom horizonte ťa silnejší súperi môžu posúvať, ale u oboch 16 ročných hráčov sa bavíme o kratkodobom horizonte. To isté by si mohol tvrdiť o Roquem o novom prírastku z tej "slabej ligy". Tam žiaril a tu by podľa toho čo tvrdíš nemal hneď tak žiariť a predsa bude. To ti takmer garantujem podľa toho čo som zatiaľ videl. Sústreďuješ sa príliš na ligy ako na samotných hráčov a tí sú tu dôležitejší. Mimo toho si mi tiež neodpovedal na otázku Haaland Molde vs Mbappe PSG. Ako je možné, že Haaland zo slabej norskej ligy sa dostal na takú úroveň?
Haaland vs Mbappe je dôkazom zase toho, že kvalitný alebo top hráč môže pochádzať z hociakej krajiny/ligy. Ale na jedného Haalanda je 50 Bozenikov.. nikto vtedy by nepovedal, že o 3-4 roky bude z Haalanda najlepší ST na svete. Kdezto Mbappe bol už hotový, preverený materiál, lebo hral v silnej lige, LM atd..
Ak som vás správne oboch pochopil asi v tom bol spor..