Barcelona sa včera vrátila na druhé miesto v tabuľke La Ligy po výhre nad Valenciou. Zápas bol lahôdkou pre oči fanúšikov, ktorí hľadajú čisto zábavu, keďže priebeh prvého prvého polčasu prinášal rozpačité momenty, ktoré nemali konca kraja. V druhom polčase sa situácia stabilizovala a Barcelona nakoniec zvíťazila v pomere 4:2.

Výsledok je priaznivý pre Xaviho zverencov, ktorí si vzhľadom na svoj výkon nezaslúžili víťazstvo. Robert Lewandowski hetrikom spolu s dobrým výkonom od Ilkaya Gündoğana, Lamineho Yamala a Fermína Lópeza pomohli spečatiť výsledok. V tomto článku sa pozrieme bližšie na tri hlavné závery zo stretnutia.

Zápas chýb

Zlepšené výkony Barcelony v posledných mesiacoch priamo či nepriamo súvisia s tým, že Xavi oznámil svoj odchod z klubu. Obnovený pocit zodpovednosti alebo viny predsa len spôsobil, že hráči sa posilnili. No po tom, čo tréner oznámil svoje pokračovanie, sa pred včerajším stretnutím objavil prvok strachu. Koniec koncov, tento faktor spolu s absenciou reálnej šance na zisk titulu mohol spôsobiť, že Barcelona stratila ostražitosť.

Podľa očakávania mali Blaugranas včera večer ďaleko od svojho najlepšieho výkonu. V zápase síce nedominovali, ako sa očakávalo, ale v popredí boli hrubé individuálne chyby. Fermín López poslal tím na Montjuïc do vedenia po skvelej hlavičke. Valencii však stačilo päť minút a hrozivá chyba Marc-André ter Stegena bola príčinou vyrovnania.

Keď Valencia vyrazila do protiútoku, nemecký gólman sa rozhodol vybehnúť zo svojho priestoru a loptu odkopnúť do stredu ihriska. Loptu však netrafil dobre a tá sa dostala k nohám Huga Dura, ktorý mal pred sebou prázdnu bránku a ponúknutú príležitosť samozrejme využil.

O necelých desať minút neskôr zas chyboval Ronald Araujo. Len týždeň po červenej karte v zápase proti PSG sa Uruguajčan pustil do ďalšieho pochybného súboja s Petrom Gonzalezom, po ktorom sa krídelník zrútil na zem. Prekvapujúco nebol napomenutý žltou kartou, ale následná penalta priniesla Valencii vedenie.

Kľúčový moment

Keď Valencia viedla 2:1 a Barcelona robila chyby po celom ihrisku, zdalo sa, že zápas bude pre Blaugranas ťažkým orieškom. Je neuveriteľné, že chyby sa zdali byť nákazlivé, pretože sa potom rozšírili do tábora Valencie. 27 minút po Ter Stegenovej chybičke sa brankár Los Che Giorgi Mamardašvili postaral o trapas na druhom konci ihriska.

Yarek Gasiorowski zlyhal pri spätnej prihrávke na brankára, keď našiel Lamineho Yamala v dobrom priestore a barcelonský krídelník sa okamžite dostal do brejku. Mamardašvili vybehol zo svojho priestoru a rukou zastavil mladíkov pokus. Za úmyselnú hru rukou mimo svojho pokutového územia dostal Gruzínec červenú kartu a oslabil svoj tím, čím prakticky zmenil priebeh zápasu.

V druhom polčase s hráčom navyše mala Barcelona opäť navrch. Katalánci skutočne pokračovali vo víťaznom ťažení, ale je otázne, či by bol výsledok taký jednoznačný, keby Valencia zostala na ihrisku s 11 hráčmi. Šťastie na strane Xaviho.

Hetrikový hrdina

Keď sa Barcelona po polčasovom hvizde vracala na ihrisko, pozerala sa na nepriaznivý stav 2:1. Mohla sa síce pochváliť početnou výhodou, ale práca ešte nebola dokončená. Štyri minúty po obnovení hry pomohol k vyrovnaniu skóre dobre spracovanou tutovkou talizman tímu v útoku Robert Lewandowski. Ilkay Gündoğan svojou prihrávkou z rohu našiel Lewyho v dobrom priestore a Poliak hlavou prekonal bezmocného Jaumeho Domenecha.

V nasledujúcich pasážach zápasu sa však Barcelone nedarilo streliť gól. Víťazstvo nakoniec prišlo viac ako 30 minút po vyrovnávajúcom góle. V 82. minúte bol Lewandowski po rohu Gündoğana opäť pozorný a využil svoju šancu. Tentoraz sa najvyššie vyšvihol Ronald Araujo a dotkol sa lopty, ktorá smerovala na poľského útočníka. Lewy sa nemýlil, po hlavičke obrancu sa presadil aj druhýkrát a dostal svoj tím do vedenia. Keď bol výsledok spečatený, Lewandowski úžasným spôsobom zavŕšil svoj hetrik, keď v 93. minúte umiestnil priamy kop mimo dosahu Domenecha.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-04-30 20:31:22
Marc nechcel odkopnúť loptu, on si chcel lobnúť útočníka na frajera