Barça už niekoľko mesiacov prečesáva prestupový trh a zvažuje rôzne mená na posilnenie pozície defenzívneho záložníka, ktorá by mala byť pre Xaviho kľúčová. Podľa katalánskeho denníka Mundo Deportivo má klub k dnešnému dňu tri možnosti: 'nízkonákladovú', stredne nákladnú a zatiaľ príliš drahú.

Prvým kandidátom je Guido Rodríguez, ktorý je 'lacnou' možnosťou vzhľadom na to, že mu v lete končí zmluva s Realom Betis. 30-ročný Argentínčan je osvedčený defenzívny stredopoliar s dobrými fyzickými predpokladmi a taktickými znalosťami. Podľa Fernanda Pola a Rogera Torella z Mundo Deportivo bol jednou z Xaviho možností už v zimnom prestupovom období, keď tréner schválil jeho kúpu.

Hoci Guidovi Rodríguezovi vyprší zmluva už o niečo viac ako dva mesiace, Barça sa zatiaľ nerozhodla ho priviesť, pretože verí, že sa môže vrátiť k pravidlu 1:1 a získať elitného pivota. Jedným z nich je Joshua Kimmich, záložník Bayernu Mníchov, ktorý sa Xavimu veľmi pozdáva. Nemcovi sa o rok končí zmluva a zatiaľ na pokusy o jej predĺženie nereagoval pozitívne. Podľa novinárov Mundo Deportivo preto môže Barça počítať s prijateľnou cenou: okolo 30-35 miliónov eur. Problémom by však mohol byť jeho plat, ktorý v súčasnosti predstavuje 8 miliónov eur ročne v čistom (v Barcelone by to bolo približne 16 miliónov eur v hrubom). To je pre Blaugranas v súčasnosti neakceptovateľná suma, ale samotný hráč by sa do katalánskej metropoly rád presťahoval.

Treťou možnosťou, ktorá sa zatiaľ považuje za nedosiahnuteľnú, je Amadou Onana z Evertonu. Tento 22-ročný hráč sa Decovi veľmi páči, ale jeho cena - približne 60 miliónov eur - zatiaľ bráni jeho prestupu na Camp Nou. Nie je však vylúčené, že po návrate k pravidlu 1:1 a po jednom alebo viacerých významných predajoch sa na senegalského záložníka nájdu finančné prostriedky. Na druhej strane, Mundo Deportivo nespomína Martína Zubimendiho, ktorý by stál približne rovnako ako Onana. Denník namiesto toho poukazuje na to, že klub sa pozitívne pozerá na udržanie Andreasa Christensena ako pivota.

Ďalším kandidátom, ktorý určite zaujme culés, je odchovanec Marc Bernal. 16-ročný mladík sa teší dôvere Xaviho, ktorý mu už viackrát umožnil trénovať s prvým tímom a ktorý sa pochvalne vyjadruje o jeho štýle hry. Bernal má zmluvu do roku 2026, pričom klub mu ponúka predĺženie o jeden rok a ďalšie dva roky s opciou, ako pri každej mládežníckej zmluve. Je to pomerne vysoký stredopoliar, ktorý si napriek svojmu mladému veku dokázal vybojovať miesto v základnej jedenástke Barçy Atlètic Rafu Márqueza, a to aj napriek konkurencii hráčov ako Marc Casadó (20) a Pau Prim (18).

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-04-27 09:37:43
1. Priznám sa že moc jeho hru nepoznám ale bojím sa aby sme nezabili ďalšiu sezónu s Romeu 2.0
2. Kimmich bol za mňa osobne pivotom naposledy vtedy keď ešte aktívne hrával Lahm… jasne vie tam zahrať ale ja osobne by som v tej zálohe medzi chlapcami vo majú 120 cm na špičkách videl niekoho fyzicky silnejšieho …
3. Za mňa ideál - jasne 60 mil. môže byt problém ale ak nenaškrabeme peniaze na tento post tak ani nemusíme nastupovať do ďalšej sezóny
2024-04-27 09:44:12
Kimmich za 30-35 mega, tak to pochybujem. Určite nad 50 mega.