Posledný súboj španielskych gigantov priniesol zaujímavú remízu 2:2, ktorú zariadili dvaja najhviezdnejši hráči – 2x trafil Messi a taktiež aj Cristiano Ronaldo. Zdalo sa, že remíza je spravodlivá, pretože medzi mužstvami bolo veľmi málo rozdielov.

Ich dominancia v La Lige je nespochybniteľná, pretože za posledných 8 rokov si titul rozdelil práve tieto dve mužstvá, 5 titulov brala Barca, 3 Real Madrid. V Európe Barca narozdiel od Realu poslednú dobu hviezdila, keď dokázala vyhrať Ligu Majstrov 2x za posledné 4 roky, pričom Real Madrid dlho nebol členom prominentnej smotánky. Medzi tú sa vrátil až nedávno, posledné 2 ročníky vypadol v semifinále, stále je však rekordérom v počte získaných ušatých trofejí – 9.

Aj napriek nervóznemu štartu týchto veľkoklubov do sezóny, málokto by stavil, že tento ročník La Ligy nebude opäť dostihom týchto dvoch. V skutočnosti však všetky predpoklady zatiaľ búra Málaga, mužstvo s veľkým potenciálom, ktoré ťahá dopredu mladá hviezda Isco. Atlético Madrid na čele s Falcaom taktiež začalo sezónu výborne, ale pesimistické hlasy znejú jednoznačne –„sú len 2 tímy nadradené od začiatku a neexistujú žiadne iné, ktoré s nimi môžu zápasiť o titul.“

Oba najväčšie španielske kluby si však vedú výborne aj mimo ihriska. V sezóne 2011/2012 hlásili príjem okolo ½ miliardy €, pričom čistý zisk bol taktiež lukratívny: v prípade Barcelony 49 miliónov, u Realu Madrid 32 miliónov €. Rovnakým úspechom bolo znižovanie ich dlhov na zvládnuteľnejšiu hodnotu.

V skutočnosti Real Madrid hlási obrat 514 miliónov, čo je najviac zo športových klubov, pričom oproti predchádzajúcemu roku je to nárast o 7% (34 miliónov €). Avšak mzdy sa zvýšili o 8% z 214 na 236 miliónov a rast postihol aj ďalších výdavky a to o 26% na 146 miliónov, čo je spôsobené zmenou daňového systému v Španielsku.

To znamenalo že EBDTA Realu Madrid (zisk pred zdanením, zúročením, odpismi a amortizáciou) klesla zo 148 na 134 miliónov €. NO tieto čísla sú stále pôsobivé, pretože sú o 20 miliónov vyššie ako u Manchesteru United a o 90 miliónov vyššie ako u Arsenalu, dvoch finančne najzdravších klubov v Anglicku.

Po 5 miliónovom náraste na amortizácii a odpisoch za hráčov, prevádzkový zisk klesol o 19 mil. na 24 miliónov €, hoci sa do toho počíta aj príjem 20 mil. z predaja hráčov, čo bolo o 17mil. € viac ako v predchádzajúcej sezóne. Čisté úroky vzrástli o 12 miliónov, čo bolo spôsobené jednorazovou finančnou injekciou od banky, ktorá sa v sezóne 2011/2012 neopakovala.

Toto vyprodukovalo Madridu zisk pred zdanením, ktorý činil 32 miliónov €, čo bolo o 15 miliónov menej ako v sezóne 2010/2011 no stále to bolo viac než slušné, ťo potvrdil svojimi slovami aj prezident klubu Florentino Peréz: „Tieto výsledky sú veľkolepé, najmä s ohľadom na hospodársku situáciu v akej žijeme.“

Príjmy FC Barcelona vzrástli o 7% z 452 na 485 miliónov aj keď sa im podarilo znížiť mzdové náklady o 3% z 276 na 268 miliónov. To pomohlo zvýšiť EBITDA o úctyhodných 39% z 89 na 123 miliónov €, iba o 11 menej ako u Realu Madrid. V skutočnosti nižšia amortizácia hráčov, vyplývajúca zo systému výchovy hráčov v La Masíi znamenala, že Barca dosiahla prevádzkový zisk 51 miliónov, čiže 2x toľko ako Real Madrid.

Barca však na prestupoch zarbila iba 3 milióny eur, keďže čiastka 11 miliónov z predaja Jeffréna a MAxwella bola ošklbaná o náklady, ktoré sa použili pri „zbavovaní sa“ Hleba, Henriqueho a Gabiho Milita. Stále to však oproti predchádzajúcemu obdobiu predstavovalo zlepšenie, keď klub vtedy vykázal stratu 22 miliónov pri predaji hráčov, a ani predaj Yaya Tourého nevykompenzoval veľké straty pri menách Chigrinskyiho, Ibrahimoviča, Cáceresa a Henryho.

Po oddĺžení klesol čistý úrok Barce z 8 na 5 miliónov, na čom mal podiel veľký zisk 49 miliónov pred zdanením. To je docela pôsobivé na sezónu, v ktorej Barca nevyhrala Ligu Majstrov ani La Ligu a nepredávali žiadnych hráčov za veľké peniaze. Niet divu, že prezident Sandro Rosell opísal túto sezónu ako „vynikajúcu čo sa čísiel týka.“, no fanúšikovia by v tomto ohľade určite brali aj striebornú či bronzovú pozíciu.

V skutočnosti bez obrovských strát na čistenie prešľapov bývalého vedenia (strata na prestupe Ibrahimoviča bola vyčíslená na 37 miliónov €) Barca odhalila, že v sezóne 2010/2011 vykázala pred zdanením zisk 34 miliónov eur.

Vlastne čo sa týka futbalu, je obraz financií ešte lepší, pretože v daných číslach sú zahrnuté finančné aktivity FC Barcelona ako celku, so všetkými jej súčasťami. Ostatné športy boli pre Barcu v sezóne 2011/2012 vlastne veľmi stratové, kde celková strata činila 40 miliónov eur (basketbal – 29 mil., hádzaná – 7,7 mil., sálový futbal 5,9 mil., hokej 2,4 mil. a ďalšie športy 1,4 milióna €). Zisk futbalu FC Barcelona samostatne činil 89 miliónov eur.

Je to podobný príbeh ako u Realu Madrid, ale ich výročná správa analyzuje zisk a straty už podľa činností. V poslednej správe zo sezóny 2008/2009 je uvedené napr. strata basketbalového tímu vo výške 23 miliónov. Ak by tak tomu bolo aj dnes, Madrid by mal zisk čisto z futbalovej časti klubu 55 miliónov.

Napriek k masívnym výdavkom, Real bol konzistentne ziskový, keď za posledných rokov nazbieral dohromady pred zdanením zisky 230 mil. €. 2007 – 44, 2008 – 51, 2009 – 25, 2010 – 31, pričom naposledy hlásil negatívny zisk pred zdanením v sezóne 2001/2002. V sezóne 2012/2013 sa predpokladá zisk 32 miliónov eur.

Barcelonské čísla sú o niečo menej pôsobivé, keď hlási zisky v 4 z posledných 6 rokov, aj keď o niečo nižšie. V roku 2010 to bola strata 83 miliónov, čo bolo spôsobené voľbami a zmenou vedenia a Javier Faus, viceprezident pre ekonomické záležitosti, vraví, že bol zavedený konzervatívnejší prístup a bolo rezervovaných 89 miliónov eur na úpravy auditu, vrátane TV práv, zisky z predaja hráčov, pozemkov a valút.

Faus taktiež pripustil, že Barca nemôže „nechať pokračovať vo finančných stratách“, čo viedlo ku strohejšiemu prístupu a od tejto doby bol dosiahnutý viditeľný pokrok v otázke financií, čo vyústilo v tohtoročných obrovských ziskoch a pre sezónu 2012/2013 zabezpečilo odhadovaný zisk pred zdanením 36 mil. €. Avšak ako dodal Faus, nie je tu žiadny priestor pre seba uspokojenie. „Berieme to s opatrnosťou. Nepodliehame eufórii. Chceme takto pokračovať 2 až 3 roky, aby sme videli, či môžeme tento trend stabilizovať.“

V ostrom kontraste k dvom gigantom je zvyšok mužstiev z Primera Divisin, kde sa finančne darí iba hŕstke tímov. Podľa štúdie barcelonskej Univerzity zo sezóny 2010/2011 bolo iba 8 klubov z 20 v ziskových, pričom Real Madrid bol jediný, kto hlásil zisk väčší ako 5 miliónov €. Kým dva giganti sa napchávajú, ostatné tímy hladujú. Ako povedal profesor Gay: „Každý sa sústredí na Real a Barcu, ktorí sú kráľmi hostiny, zatiaľ čo zvyšok žije neistú budúcnosť.“

Na európskej scéne obrázok nie je príliš odlišný. Jediný popredný klub, ktorý vykazuje zisk je Arsenal, ktorý v sezóne 2011/2012 informoval o zisku 44 miliónov pred zdanením, hoci podľa odhadov mali byť v strate 38 miliónov, ak do toho nepočítame 82 miliónov z predaja hráčov a majetku, ironicky zahŕňajúce prestup Fábregasa do Barcelony.

Solídny zisk hlásil aj Bayern Mníchov a to 9 miliónov, pričom to bol už 19 rok v rade, kedy skončili v čiernych číslach. Taký Manchester United naopak vykázal stratu 6 miliónov pred zdanením, čo spôsobilo 60 miliónov na úrokoch, hoci rok predtým vykázali 36 miliónový zisk.

Na druhej strane, kluby operujúce pod mecenášom /sladkým oteckom hlásili obrovské straty. V sezóne 2010/2011 to bolo u Manchester City 237 miliónov, čo bolo najviac v histórii Anglicka, zatiaľ čo Juventus, Chelsea a AC Milán hlásili straty pohybujúce sa na úrovni 80 miliónov.

Zdrojom finančnej nadradenosti Barcy a Realu je ich schopnosť generovať príjmy. V domácej lige sú tak ďaleko pred ostatnými mužstvami, že je diskutabilné, či sa vôbec súťaží v rovnakom závode. V sezóne 2010/2011 ich príjmy 451, resp. 479 miliónov boli asi 4x väčšie ako u hlavných konkurentov – Valencia 117 mil, Atlético 100, Sevilla 83. Zvyšok bol niekde úplne inde z vykazovaním ročných príjmov niekde na úrovni 10 miliónov €.

To je dosť zlý obraz, no horšie je to, že sa to neustále zhoršuje, pretože iba dvom gigantom sa podarilo zabezpečiť zmysluplný rast tržieb v niekoľkých posledných rokoch, zatiaľ čo ostatní stagnujú. V období rokov 2008-2011 zvýšila svoje príjmy Barca o 142 a Real Madrid o 113 miliónov eur, pričom také Atlético dosiahlo nárast 21 a Valencia 16 miliónov. Athletic Bilbao svoje príjmy stabilizoval na približne rovnakej hodnote, zatiaľ čo u Sevilly a Villarealu došlo dokonca k poklesu.

V roku 2012 je situácia viac než rovnaká, pričom oba giganty si medzi príjmy ešte pridali 34 miliónov. Stručne povedané, rozdiel medzi elitou a robotníckou triedou je už obrovský a každým rokom za zväčšuje. Prezident Sevilly José Mária del Nido otvorene povedal: „Výnosy robia niektorých väčšími, iných zasa menšími.“ Šanca, že Sevilla, alebo niekto iný zaútočia na ligový titul je prakticky nulová, jedine že by jeden z gigantov nejako implodoval.

Ostante naladení, v ďalšej časti sa podrobnejšie pozrieme na situáciu v celoeurópskom rozpätí

2.časť >>

zdroj: swissramble.blogspot.ch

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.