V lete roku 2007 Laporta reagoval na zlé výsledky a výkony z predchádzajúcej sezóny a niekoľko dní po skončení sezóny, prakticky okamžite po otvorení prestupového okna podpísal hviezdneho strelca Arsenalu - Thierry Henryho. Francúz tak doplnil luxusnú útočnú lajnu tímu. Abidal, Yaya a Milito majú do tímu priniesť potrebnú silu a hlavne výšku.

V piatom roku svojej vlády je Joan Laporta nútený reagovať na zlú image a výkony tímu v poslednej sezóne, kedy zo 6 možných trofejí tím získal iba 1 a to španielsky Superpohár. Hviezdnou posilou sa stáva reprezentant Les Bleus Thierry Henry, ktorého sa Barca snažila získať už o rok skôr. Blaugranas vyšiel francúz na 24 miliónov eur. S Henryho príchodom klub disponoval veľkolepým obsadením útoku - Henry, Messi, Ronaldinho a Eto'o boli v tlači okamžite označení ako "Fantastic 4". Už na konci sezóny bolo Txikimu Begiristainovi jasné čo tímu chýba a tak okrem Henryho podpísal aj vysokých a silných mužov z francúzkej Ligue 1 - Abidala s Yayom Tourém, ktorých doplnil výborný ľavonohý stopér a brat Diega Milita Gabriel, prichádzajúc z Realu Zaragoza. Hrdina z Paríža Belleti počúvol hlas volania José Mourinha a odišiel do FC Chelsea, zatiaľ čo malý francúz Giuly si to zamieril do AS Roma. V zime potom klub priviedol brankársku dvojku a veľkého šoumena z Celty Vigo - José Manuel Pinta Colorada. Okrem 4 veľkých letných posíl dal Rijkaard šancu aj dvom mladíkom, ktorý naňho zapôsobili už v príprave, konkrétne Giovani dos Santosovi a zabijakovi z mládežníckych súťaží Bojanovi Krkičovi.

Príchody:

Thierry Henry - 24 miliónov eur, z Arsenal Londýn

Gabriel Milito - 20 miliónov, z Real Zaragoza

Éric Abidal - 15 miliónov, z Olympique Lyon

Yaya Touré - 9 milińov, z AS Monaco

José Manuel Pinto Colorado - 0,5 milióna, z Celta Vigo

Bojan Krkič - z béčka

Giovani dos Santos - z béčka

Odchody:

Juliano Belletti - FC Chelsea

Ludovic Giuly - AS Roma

Thiago Motta - Atlético Madrid

Javier Saviola - Real Madrid

Giovanni van Bronckhorst - Feyenoord Rotterdam

Maxi Lopéz - FC Moscow

Po veľkých nákupoch sa po sezóne plnej sklamanía, jednej z najhorších sezón v histórii bez poriadneho titulu, očakávala úspešná sezóna. Opak bol však pravdou. Svoj potenciál však Barca ukázala iba v Lige Majstrov, kde dokráčala až do semifinále, kde ale nestačila na anglický gigant Manchester United a po výsledku 0:0 z Camp Nou, prehrala v odvete krásnym Scholesovým gólom 0:1 a do finále sa tak nedostala.

V lige Barca skončila až tretia za majstrom Realom Madrid a fantastickým Villarealom vedeným strelcom Forlánom, ktorý Barcu dokázal poraziť v oboch vzájomných zápasoch. 7.5.2008 sa konalo slávne el clásico na Santiago Bernábeu a keďže bol Real už istým majstrom museli hráči Barcy utvoriť tzv. "uličku pre majstrov" ktorou prechádzali hráči Realu Madrid na hraciu plochu. NIč príjemné pre ktoréhokoľvek culého. V pamäti fanúšikov však utkvel hlavne debakel 6:0, ktorý vyfasovala na Camp Nou Valencia a v ktorom sa dvoma gólmi predviedol dravý mladík Bojan Krkič. Táto výhra však už aj tak s pohľadu titulu nič neriešila.

V Copa del Rey podobne ako v Lige Majstrov dokráčala Barca až do semifinále. Tam narazila na CF Valencia vedenú bývalým brilantným hráčom Barcy a kanonierom medzi obrancami - Ronaldom Koemanom. Po výsledku 1:1 z Camp Nou Barcelona v odvete podľahla Netopierom 3:2 a tak sa v ďalšej súžaži lúčila pred bránami finále.

Nedostatok titulov a nie celkom presvedčivé výkony tímu znamenali koniec éry ako Rijkaarda, tak aj Ronaldinha. Rijkaard bol prepustený a Laporta potvrdil, že novým trénerom FC Barcelona sa stane hráčska legenda Josep Guardiola.

<<predchádzajúci nasledujúci>>

zdroj: mundodeportivo.com, forcabarca.sk, youtube.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.