Johan Cruyff je pre každého fanúšika Barcelony nespochybniteľnou autoritou. Vynikajúci futbalista, ktorý dostal Barçu na vrchol, a ešte lepší tréner, ktorý formoval filozofiu klubu a určil jeho smerovanie na ďalšie storočie. Napriek tomu sa mnohé rady tohto vynikajúceho trénera ignorovali, zvyčajne na škodu Blaugranas. Pozrime sa na jednu takúto situáciu.

Písal sa rok 2014, keď barcelonská legenda počas rozhovoru pre médiá nadhodila tému Toniho Kroosa. V tom lete sa nemecký stredopoliar rozhodol opustiť Bayern Mníchov a hľadať nové výzvy mimo svojej domoviny. Na obzore bola možnosť podpisu zmluvy s FC Barcelona, kde by nahradil pomaly vyhasínajúcu hviezdu Xaviho Hernándeza. Nakoniec bola jeho kandidatúra zamietnutá v prospech Ivana Rakitića, čo otvorilo dvere Realu Madrid, ktorý nakoniec získal služby stredopoliara. Cruyff sa počas rozhovoru nemohol tomuto rozhodnutiu čudovať: "Nechápem, prečo nie je v Barcelone. Nerozprával som sa s ním, ale poznám jeho pocity voči klubu. Chcel tu hrať." Toto vyhlásenie bolo vnímané ako úder pre športové riaditeľstvo, ktorému v tom čase šéfoval Sandro Rosell.

Slová azda najväčšieho vizionára v histórii futbalu platia práve dnes. Kroos v roku 2024 vo veku 34 rokov zažíva v Reale svoju druhú mladosť, stále hrá na najvyššej úrovni a nedávno zažiaril v semifinále Ligy majstrov proti svojim bývalým kolegom z Bayernu. Samozrejme, Rakitićov prestup nemožno považovať za nevydarený. Chorvát sa podieľal na zisku treble, strelil gól vo finále Ligy majstrov, ale jeho stagnácia v posledných rokoch zmluvy sa stala problémom pre klub, ktorý sa ho zbavil tým, že stredopoliara odovzdal Seville za symbolických 1,5 milióna eur plus bonusy. Chorvátovi nemožno vyčítať jeho hru v Barçe, ale nikdy nebol hráčom ako Kroos, ktorého Real získal za 25 miliónov a ktorý do herného štýlu Los Blancos zapadol ako uliaty. Dnes má nemecký stredopoliar na konte okrem iného 5 víťazstiev v Lige majstrov, 4 ligové tituly, 3 španielske superpoháre a Barcelona môže mať pocit ľútosti, že ignorovala slová muža, ktorý jej dal identitu.

zdroj: Cronica Global
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2024-05-06 13:45:48
Nuž ten prestup cena- výkon bol jeden z top prestupov. Dnes sa, bohužiaľ také sumy pýtajú za každého hráča co vie trosku lepšie kopnúť do lopty...