Barcelona bude musieť pozorne sledovať Európsku ligu, aby vedela, za akých podmienok vstúpi do ďalšieho ročníka Ligy majstrov. Najvyššia európska klubová súťaž zmení v budúcej sezóne svoj formát a jednou z najdôležitejších zmien bude spôsob, akým sa budú žrebovať tímy v jednotlivých skupinách.

Do tejto sezóny bol kôš číslo 1 (z ktorého sa žrebovali najsilnejšie tímy) vyhradený pre majstrov najvyšších líg, víťaza predchádzajúcej Ligy majstrov a víťaza Európskej ligy. V novom formáte sa budú koše určovať výlučne na základe koeficientu UEFA za posledných päť sezón. Každý kôš bude pozostávať z deviatich tímov.

12. miesto Barcelony v rankingu

Účasť FC Barcelona v posledných piatich ročníkoch nebola príliš úspešná. Dvakrát vypadnutie v skupinovej fáze, dvakrát vo štvrťfinále a raz v osemfinále znamenalo, že Barça je momentálne na 12. mieste s 91 bodmi. Našťastie pre Xaviho tím, tri tímy pred nimi nemajú zaručené miesto v nasledujúcom ročníku Ligy majstrov: Manchester United, Chelsea a Rím. V dôsledku toho by sa Blaugranas stali deviatym tímom v koši číslo 1.

Bayer Leverkusen Xabiho Alonsa je však s 88 bodmi blízko. Nemci stále hrajú v Európskej lige, keď v prvom semifinálovom zápase vyhrali 2:0 nad Rímom. UEFA udeľuje dva body za víťazstvo, jeden za remízu a jeden za postup, takže ak Alonsov tím vyhrá v odvetnom zápase, vyrovná sa bodovo s Barçou. Predpokladá sa tiež, že pri rovnosti bodov by UEFA uprednostnila nemecký tím z dôvodu víťazstva na národnom šampionáte.

Ďalšou možnosťou, ako by Barça mohla vypadnúť z prvého koša, by bolo, keby sa Rím kvalifikoval cez Seriu A alebo vyhral Európsku ligu. Talianska liga bude mať v budúcom ročníku päť miesteniek do Ligy majstrov a Rimania sú v súčasnosti na piatom mieste. Ak si v budúcej sezóne zabezpečia miesto v súťaži, budú nasadení vyššie ako Barça a Bayer.

Na žrebe už nebude záležať tak ako doteraz

Až do tohto roku sa Liga majstrov začínala skupinovou fázou, v ktorej bol z každého koša vyžrebovaný jeden tím, takže neúčasť v prvom koši sťažovala situáciu. Odteraz však bude každý tím čeliť ôsmim rôznym tímom, dvom z každého koša, takže bez ohľadu na to, či ste v prvom koši alebo nie, budete čeliť dvom najlepším tímom.

Jediný rozdiel pre Blaugranas bude v tom, že ak by boli v druhom koši, mali by osem možných súperov z prvého koša, na rozdiel od siedmich, ktorým by čelili, ak by boli v prvom. Preto by umiestnenie v druhom koši nebolo pre Xaviho tím katastrofou, keďže jediným rozdielom by bol počet možných súperov.

zdroj: sport.es marca.com
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.